Kako se pripraviti na prihod meseca ramazana

Muslimani po celem svetu zaključujejo s pripravami na mesec ramazan. Trenutno se nahajamo še v mesecu ša’banu, v katerem je Vzvišeni Allah drugo leto po hidžri zapovedal post v mesecu ramazanu. »O, verniki, predpisan vam je post, kot je bil predpisan tistim pred vami, da bi se lahko izognili grehom« (El Bekare, 183).

Mesec ša’ban je zadnji znanilec ramazana. Poslanec Muhammed, naj je mir z njim, je v tem mesecu izrekal naslednjo dovo (priprošnjo): »Allah naš, podari nam blaginjo v mesecih redžebu in ša’banu in daj nam, da dočakamo ramazan«.

Dejstvo, da se približuje mesec ramazan, v verniku vzbudi veselje in neučakanost. Vsak vernik bi se moral potruditi in maksimalno pripraviti na najdražjega gosta. Ne bi si smel dovoliti, da bi ga ta gost ujel nepripravljenega. Prenaša se, da so se prijatelji poslanca Muhammeda, naj je mir z njim, na ramazan pripravljali šest mesecev, pet mesecev pa so se od njega poslavljali.

Svoje priprave na ramazan začnemo tako, da razmišljamo o tem, kaj želimo in kaj pričakujemo od prihajajočega ramazana. Prav tako razmišljamo o tem, kakšni želimo biti, ko se bomo od njega poslavljali. Zato je priporočljivo, da si pripravimo razpored aktivnosti, ki jih uskladimo s prostim časom, zato da se jih lahko držimo.

V dneh pred ramazanom je dobro, da se postimo nekaj dni, zato da začetek posta ne bi povzročil prevelike spremembe v našem telesu. Aiša, r. a., pravi: »Allahov Poslanec, naj je mir z njim, se je postil v mesecu ša’banu, razen nekaj dni.« To je Poslanec prakticiral vsako leto in nikoli ramazana ni pričakal na drugačen način.

Poleg tega moramo povečati zikr – omenjanje Allaha – moramo Ga prositi za odpuščanje, recitirati Kur’an in poslušati recitiranje Kur’ana, opravljati prostovoljne namaze (molitev), brati primerne naslove knjig. Vse to delamo zato, da bi pred začetkom ramazana očistili svoje srce, da bi bilo pripravljeno uživati v ramazanski milosti. Prav tako bi morali deliti miloščino, rešiti morebitne spore, ki jih imamo, okrepiti prijateljske in sorodstvene vezi. Ta čas se lahko izkoristi, da se ponovijo predpisi o postu in dove, ki jih bomo recitirali pred iftarjem (večerja, ki v mesecu ramazanu oznanja konec posta). Cilj naših ramazanskih priprav mora biti močna volja, da dočakamo in preživimo ramazan v trdni pokornosti Vzvišenemu Allahu in delanju dobrih del. Ob vseh teh duhovnih pripravah ne smemo zanemariti fizičnih. Z veseljem čistimo svoje domove in jih pripravljamo za sprejem najdražjega gosta. Med predramazanskim nakupovanjem hrane ravnajmo premišljeno in ne pretiravajmo. Ramazan ni mesec jedi in pijače, temveč mesec posta.

Da bi post v mesecu ramazanu minil brez težav, strokovnjaki in nutricionisti poudarjajo, da je zelo pomembno dobro načrtovati svoje obroke. Tako se bomo bolje počutili in lahko se bomo predano posvetili ibadetu (bogoslužju). Priporočajo, da se za pripravo hrane mora upoštevati osnovna načela nutricionizma, torej zmernost, uravnoteženost in raznolikost.

Zmernost se kaže v tem, da ne pretiravamo v količini hrane, ki jo zaužijemo. Bistvo sehurja (obrok pred zoro, s katerim se začenja post) in iftarja preusmerimo na kakovost in ne na količino hrane, ki bo na naši mizi. Tako prispevamo k dobremu počutju telesa in stanju duha.

Raznolikost pomeni, da namenimo pozornost hrani, ki jo izbiramo. Prednost dajemo tisti hrani, ki je bogata z nutrienti oziroma vsebuje takšne sestavine, ki so potrebne za delovanje organizma. Izogibati se moramo hrani, ki je breme za organizem, zato se izogibamo sladicam, prigrizkom, ocvrti in preveč začinjeni hrani.

Uravnoteženost predstavlja ravnovesje med količino hrane, ki jo vnesemo, in porabljeno energijo. Povečan ibadet in opravljanje prostovoljnega namaza nam pomagata, da z zmerno fizično aktivnostjo ohranimo dobro splošno stanje organizma. Najpomembneje je, da med teravijo namazom in sehurjem spijemo veliko tekočine.

Povsem normalno je, da je človek, medtem ko se posti, žejen, lačen, se ne počuti dobro, je utrujen, saj ni navajen na takšne pogoje. A vse te potrebe in slabosti postajajo vedno manj intenzivne in lažje jih prebredemo, ko vemo, da to počnemo zaradi višjih ciljev. Predajmo se mesecu ramazanu in ne izpustimo iz rok milosti, ki nam jo ponuja Vzvišeni Allah.

Indira Mahmutagić