Mufti Nevzet Porić se je udeležil tradicionalnega sprejema za diplomatski zbor ob pričetku novega leta

V ponedeljek, 22. januarja 2024, sta na Brdu pri Kranju predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob gostila sprejem za diplomatski zbor ob pričetku novega leta.

Sprejema se je udeležil mufti mag. Nevzet Porić, skupaj s predstavniki drugih verskih skupnosti v Sloveniji. Ob tej priložnosti se je mufti Porić srečal s številnimi veleposlaniki iz Slovenije in tujine, ki pokrivajo Republiko Slovenijo, kot so Katar, Kuvajt, Savdska Arabija, Malezija in druge.

Predsednica Republike Slovenije in predsednik Vlade Republike Slovenije sta v svojih nagovorih omenila dogodke in izzive, ki so zaznamovali lansko leto. Ob tem sta med drugim pohvalila solidarnost držav s Slovenijo ob ujmi ter se zahvalila za podporo ob kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

Predsednica Nataša Pirc Musar je poudarila, da minulo leto ni bilo spodbudno. Omenila je glavne težave, od vojn in konfliktov po svetu do posledic podnebnih sprememb ter izzive, kot so vzpostavitev globalnih pravil glede etične rabe umetne inteligence, boj proti dezinformacijam in migracije.

Predsednik Vlade Robert Golob je dejal, da je Slovenija v preteklem letu doživljala ene večjih uspehov na mednarodnem parketu, za vrhunec pa je označil izvolitev za nestalno članico VS ZN. »Ravno iskanje formule za trajni mir na Bližnjem vzhodu je tista točka, za katero verjamem, da si bo slovenska diplomacija v VS ZN letos najbolj prizadevala. In verjamem, da nam boste vi vsi in tudi vaše države pri tem ne le prisluhnili, ampak pomagali, da najdemo rešitev, ki bo vzdržala težo časa,« je dejal diplomatskemu zboru.

Tako Predsednica Republike Slovenije kot tudi predsednik Vlade Republike Slovenije sta se zavzela za prekinitev vojn v Ukrajini in Palestini ter poudarila, da ljudje v Gazi imajo pravico do življenja, tako kot vsi zbrani v dvorani.

Oba sta se zavzela za širitev Evropske unije in posebej omenila Bosno in Hercegovino kot kandidatko za članstvo v Evropski uniji.