Decembrski Knjigomisleci

Drugo, decembrsko, srečanje Knjigomisleci, ki je potekalo v sredo, 13. decembra 2023, v knjižnici Averroes, je bilo v znamenju novega knjižnega raziskovanja, tokrat ob knjigi Jabolčni kolač in baklava ali Nova domovina za Lejlo.

Skupaj z zbranimi knjigomisleci smo se poglobili v to ganljivo zgodbo o Lejli ter skozi pogovor krepili domišljijo in bogatili svoj besedni zaklad.

Lejla se z družino v majhnem nemškem mestu poskuša vključiti v normalno življenje. S seboj je prinesla oreh z vrta svoje babice … »Vse je v njem, prav vse … Vonj, petje ptic, vsa njegova lepota.« V novi šoli ga po nesreči izgubi, sošolec Maks ji pomaga pri iskanju oreha in tudi sicer … Mestoma morda malo stereotipno, toda knjiga spodbuja pogovor o aktualnih težavah, nagovarja k odprtosti, prijaznosti in spodbuja medsebojno razumevanje (na koncu knjige sta recepta za jabolčni kolač in baklavo).

Knjigomisleci je program, ki krepi ustvarjanje skupnosti, združuje ljubezen do knjig, domišljije in medgeneracijskega povezovanja. Na srečanjih motiviramo mlade k prebiranju, spoznavanju in raziskovanju novih knjižnih naslovov, prav tako si prizadevamo za branje kakovostnih mladinskih knjig, predvsem tistih, ki spodbujajo odprtost, sožitje, prijateljstvo ipd. Na tokratnem srečanju smo branje in bralno pismenost povezali z družabnimi igrami, s pomočjo katerih smo utrjevali medgeneracijske vezi, krepili besedni zaklad in prijateljske vezi. Knjigomisleci so se ob tem odlično zabavali, kar je še dodatno obogatilo njihovo izkušnjo.

Na decembrskem programu Knjigomisleci so se nam pridružili tudi mladi iz mladinskega centra Cona Korak (Skupnostni centri za mlade).

Bralno avanturo s knjigomisleci nadaljujemo tudi v letu 2024. Naslednje srečanje je že načrtovano za 17. januar 2024 ob 18. uri.