V Velenju organiziran program »Rožnati oktober – mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk«.

V nedeljo, 8. oktobra 2023, je Oddelek za zakonsko zvezo in družino Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji v Velenju izvedel program »Rožnati oktober – mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk«.

Ženske iz vseh džematov Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji so se ob tej priložnosti udeležile predavanja, delavnice in druženja. Predavanje in delavnice sta vodili Katja Jarm, dr. med. in vodja programa Dora na Onkološkem inštitutu Ljubljana, in gospa Mojca Buh iz združenja Europa Donna Slovenija.

V uvodnem delu je koordinatorica Oddelka za zakonsko zvezo in družino Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji povedala, da je vesela, ker je izvedba programa uspela in so se nanj odzvale številne ženske iz cele Slovenije. Navedla je tudi, da je cilj aktivnosti, kot je ta, izobraževanje žensk in ohranjanje njihovega psihofizičnega zdravja.

Katja Jarm, dr. med. je predstavila delovanje programa Dora, navedla je, kako pomemben je zdrav življenjski slog, izogibanje dejavnikom tveganja za razvoj bolezni in sodelovanje v programih za zgodnje odkrivanje rakavih sprememb.

Mojca Buh, vodja Sekcije za mlade bolnice iz združenja Europa Donna Slovenija, je govorila o tem, kako pomembna je podpora naših najbližjih, da diagnosticiran rak ne predstavlja smrti, treba se je boriti, zbrati pogum in nadaljevati svoje življenje.

V okviru projekta je bila organizirana tudi delavnica, na kateri so se ženske naučile, kako prepoznati simptome rakavih sprememb.

Po delavnici je sledilo druženje za ženske, kjer so si izmenjale vtise in izrazile zadovoljstvo, da so se lahko udeležile takšnega dogodka.