Pogovor o knjigi Islam in ljubezen

V četrtek, 5. oktobra 2023, je v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana potekal pogovor o knjigi Islam in ljubezen, avtorja dr. Samija Al-Daghistanija. Pogovor je moderirala profesorica in publicistka, dr. Manca Košir.

Naslov, ki je izredno dobrodošel v slovenskem kulturnem okolju, saj se s stilom pisanja odmakne daleč stran od običajne populistične površnosti. Knjigo esejev Islam in ljubezen dojemamo kot izredno pomemben prispevek k razumevanju islama pri nas in pogovor o knjigi je odprl možnost za poglobljen razmislek o pomembnih tematikah, ki jih avtor obravnava. Ljubezen kot globoko čustvo, ki ga lahko čutimo in izrazimo do drugega, avtor uporabi kot sredstvo, ki lahko približa ljudi in vzpostavi način dojemanja in razumevanja drugega. Čeprav jezik ne zmore zaobjeti in dokončno pojasniti fenomena ljubezni, lahko to storijo odnosi. In ravno odnosi, ki pripeljejo do poslušanja in pogovora, lahko premikajo meje.

Knjiga obravnava tri tesno prepletena vprašanja: kaj je pravzaprav islam, ali obstaja več islamov in kako je s tem povezana ljubezen. O islamu in arabsko-muslimanskem svetu avtor razglablja skozi zgodovinske, filozofske, literarne in pravne poglede in ljubezen naslavlja kot splošnočloveški koncept, ki je tudi povezan s Kur’anom, filozofijo, arabskim jezikom, pravom, ekonomijo in navsezadnje tudi z intimnostjo. Rdeča nit knjige je avtorjev poskus analize islama, ki izhaja iz osebnega razumevanja islama, povezanega z akademskim udejstvovanjem.

Pogovor je potekal pod taktirko izkušene in elokventne moderatorke Mance Košir, popolnoma pričakovano pa je bilo, da so avtorjevi odgovori in razumevanje kompleksnih tematik vzbudili zanimanje prisotnih poslušalcev.

Knjigo esejev Islam in ljubezen, ki je bila nominirana za Rožančevo nagrado, toplo priporočamo v branje. Svoj izvod lahko kupite tudi v knjigarni Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana.