Razpis za literarni natečaj ob dnevu državnosti Bosne in Hercegovine

Knjižnica Averroes razpisuje literarni natečaj pod naslovom Bosna je ljubav//Bosna je ljubezen. Dan državnosti Bosne in Hercegovine je priložnost, da se spomnimo na Bosno in Hercegovino, na njeno zgodovino, ljudi, znamenitosti, agresijo in vse, kar je povezano z njo. Prav tako je to priložnost, da ljubezen, ki jo čutimo do Bosne in Hercegovine izkažemo v različnih oblikah. Ena od teh oblik je literarni natečaj pod naslovom Bosna je ljubav//Bosna je ljubezen.

Namen natečaja je, da šolarji in dijaki v pisani besedi  izrazijo, kaj čutijo do Bosne in Hercegovine. Kateri občutki jih prevzemajo, kako živijo svojo mladost v Bosni in Hercegovini ali izven nje, kaj jim je pri srcu, kaj bi radi izpovedali in predstavili drugim na svoj lasten, mladosten, igriv, svojstven način. Dovolite si ustvarjati brez omejitev.

Na natečaju lahko sodelujejo učenci zadnje triade osnovne šole in srednješolci.
Teme:

Moja, tvoja, naša Bosna i Hercegovina//Moja, tvoja, naša Bosna in Hercegovina
Šta je meni Bosna i Hercegovina?//Kaj je zame Bosna in Hercegovina?
Hrabrost bosanske žene, njena snaga i ponos//Pogum bosanske ženske, njena moč in ponos
Kako bolan nema Bosne?//Hej, praviš, da ni Bosne?

Potek literarnega natečaja

Literarna dela, ki jih boste poslali, naj bodo v slovenskem ali bosanskem jeziku in naj ne presežejo 7000 znakov s presledki vred (tri tipkane strani, pisava Times New Roman, velikost pisave 12). Pošljite jih v elektronski obliki na knjiznica@averroes.si, Zadeva: Literarni natečaj 2023; ali po pošti na naslov Islamska skupnost v Republiki Sloveniji (Knjižnica Averroes), Džamijska ulica 10, 1000 Ljubljana, s pripisom: Literarni natečaj 2023. Dela nam lahko pošljete najkasneje do 6. 11. 2023. Sodelujete lahko le z enim izvirnim prispevkom, ki ne sme biti predhodno objavljen. K prispevku dodajte naziv in sedež šole, razred, telefonsko številko in elektronski naslov.

Rezultati natečaja bodo objavljeni na spletni strani Islamske skupnosti ter na Facebook profilih Knjižnice Averroes in Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, takoj po opravljenem delu strokovne komisije.

Avtorji prispevkov bodo prejeli vabilo na javno zaključno prireditev, ki bo potekala v soboto, 25. 11. 2023 v prostorih Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana (Džamijska ulica 10). Na slovesnosti bodo prejeli priznanja, ustvarjalci treh najboljših del pa tudi denarno nagrado.

Tehnike in zvrstnost izražanja: prosti spisi, pesmi, eseji, črtice, anekdote, stripi, dramska besedila

Vrednotenje prispevkov in nagrade

Vsa pravočasno prispela literarna dela bo pregledala strokovna komisija, sestavljena iz strokovnjakov s področja jezika in literature, in sicer: Irena Urbič, Amra Halilović, Angela Hladnik Milharčič in Nevres Mustafić. Avtorji bodo 20. novembra 2023 obveščeni o rezultatih natečaja.

Ustvarjalci najboljših treh del bodo prejeli priznanje in denarno nagrado (v vrednosti 300 EUR za 1. mesto, 200 EUR za 2. mesto in 100 EUR za 3. mesto).

Prva tri zmagovalna literarna dela bodo predstavljena na spletni strani Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Pravice

Organizator Knjižnica Averroes v sodelovanju z Islamsko skupnostjo v Republiki Sloveniji si pridružuje pravico, da literarna dela na svojih spletnih straneh in družbenih omrežjih uporabi v promocijske namene svojega poslanstva, ki je med drugim vzdrževanje kulturne, jezikovne in nacionalne identitete.

Kontakt

Vprašanja v zvezi z natečajem naslovite na knjiznica@averroes.si.

1 thoughts on “Razpis za literarni natečaj ob dnevu državnosti Bosne in Hercegovine”

  1. Pingback: LITERARNI NATEČAJ | Osnovna šola Koroška Bela

Comments are closed.