Otvoritev fotografske razstave Čebela – ambasadorica čistega okolja v vrtu MKC

V vrtu Muslimanskega kulturnega centra bo jeseni na ogled fotografska razstava Čebela –  ambasadorica čistega okolja. Avtor razstave je izjemno talentirani fotograf Žiga Živulović, ki se v svojem prostem času poglablja v to čudovito bitje – čebelo – ter nam skozi svoj objektiv prikazuje njeno izjemno vlogo.

Fotografska razstava je priložnost, da poleg čebelje izjemno pomembne vloge v naravi predstavimo tudi razumevanje njenega pomena skozi kur’ansko besedilo. Kur’an je tematsko izjemno raznolika knjiga, ki govori o Bogu, človeku, naravi, življenju, smrti, dobrem in slabem – skratka Kur’an kot sveto besedilo vsebuje raznolika sporočila. Prepričani smo, da bodo fotografije pustile zanimiv vtis o tem, kako je samo življenje ponosnih hribov in gora, neskončnih pašnikov in gozdov ter tistega, kar živi na njih, odvisno od trdega dela drobnega bitja.

Kur’anski stavek o čebeli bralcu odpira obzorja in poglede tako, da je vsa pozornost usmerjena v eno drobno bitje – čebelo. Kur’ansko besedilo omenja čebelo samo enkrat (sura En Nahl, 69), in to s posebnim priznanjem: da deluje in živi po Božjem navdihu.

Pa vendar ima čebela posebno priznanje tudi v naravi, saj je veliko več kot le majhna žuželka. Je ambasadorica narave, ki pomembno prispeva k ohranjanju ravnovesja in raznolikosti našega planeta. S svojim opraševanjem omogoča rast rastlin, kar je ključno za prehranjevalno verigo. Hkrati pa nam čebela s svojim medom, voskom in drugimi čebeljimi izdelki koristi v našem vsakdanjem življenju. Kljub temu da so čebele simbol pridnosti, urejenosti in timskega dela, se je bojimo in jo odganjamo, če se nam približa. Hkrati pa se malokrat zavemo, da bi njena neprisotnost v naravi pomenila konec ravnovesja med človekom in naravo.

Prisotnim gostom je petnajstletno delo fotografiranja čebel v kratkem nagovoru predstavil sam avtor, svoje vtise o dolgoletnem sodelovanju z Žigo Živulovićem pa je z zbranimi gosti delil tudi mufti, mag. Nevzet Porić. Otvoritveni dogodek je z recitiranjem kur’anskega odlomka in duhovne pesmi polepšal hafiz Ahmed Alili.

Vabimo vas k ogledu razstavljenih fotografij, ki bodo na ogled v vrtu Muslimanskega kulturnega centra do 31. oktobra 2023.