Osrednja svečanost ob mevludu v Ljubljani

Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji ob rebiul evvelu, mesecu rojstva Allahovega poslanca Muhammeda, a. s., organizira mevludske svečanosti v vseh džematih. Osrednja mevludska svečanost je bila organizirana v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana, in sicer v soboto, 23. septembra 2023 oziroma 8. rebiul evvela 1445 po hidžri.

Na mevludski svečanosti so bili poleg muftija mag. Nevzeta Porića prisotni tudi glavni imami, imami in predsedniki izvršnih odborov ter člani džemata Ljubljana in drugih džematov. 

Gostom in vsem prisotnim je dobrodošlico zaželel glavni imam MKC Ljubljana Senad Karišik.

Mevludski program, ki je bil sestavljen iz recitiranja Kur’ana, mevludskih spevov, tekbirov, salavatov, pobožnih pesmi, so izvedli učenci Behram begove medrese iz Tuzle. Spremljal jih je hafiz Nedžad Vehabović.

V priložnostnem govoru je mufti mag. Nevzet Porić poudaril pomembnost sledenja Muhammedu, a. s., ki ”je usvetun haseneh, najboljši vzor, in  rahmeten lil alemin, milost vsem svetovom. Njegova luč, ki je obsijala Meko, je zatem obsijala ves svet. Islam je vera ljubezni in miru, vera medsebojnega spoštovanja in milosti. Zato se od muslimanov pričakuje, da bodo najboljši ljudje, da bodo ljudje, ki jih bosta krasili vrlini, kot sta poštenost in pravičnost.” Nato je mufti poudaril, da se ”muslimani morajo izogibati slabim lastnostim, kot sta laž in zavist, ki ne samo uničujejo človeka v onstranstvu, temveč tudi na tem svetu uničujejo medčloveške odnose. Mevlud je priložnost, da popravimo naš odnos do poslanca Muhammeda, a. s., pa tudi naše medosebne odnose ter si z izgovarjanjem salavatov zaslužimo Allahovo milost in ljubezen.”

Po mevludskem programu je Mreža mladih Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji organizirala druženje mladih iz vseh džematov skupaj z učenci Behram begove medrese iz Tuzle, ki so izvedli mevludski program. Mufti Porić je nekaj besed namenil tudi njim in posebej poudaril, naj bodo morala in islamske vrednote na prvem mestu, prav tako jim je sporočil, naj bodo marljivi učenci in študenti, ki bodo v prihodnosti koristili svoji Skupnosti in družbi, v kateri živijo.