Katarski minister za verske zadeve na obisku pri Mešihatu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji

V petek, 15. septembra, in soboto, 16. septembra 2023, je Mešihat Islamske skupnosti Republike Slovenije obiskal katarski minister za verske zadeve Ghanim Bin Shahin Al Ghanim.

Ministra Ghanima in njegovo delegacijo je pred Muslimanskim kulturnim centrom Ljubljana v spremstvu vseh imamov Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji sprejel mufti mag. Nevzet Porić. Skupaj z muftijem Porićem sta si ogledala džamijo in kompleks Muslimanskega kulturnega centra. Minister Ghanim je nekaj besed namenil tudi mladini Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana, ki je v okviru tedenskih aktivnosti organizirala druženje. Sledil je pogovor ministra z imami. Mufti Porić je ministra seznanil s programi in aktivnostmi, v katere so vključeni imami, prav tako je izpostavil izzive in vprašanja, s katerimi se soočajo.

Minister Ghanim se je po prvi večerni molitvi (akšam namaz) srečal z velikim številom članov Islamske skupnosti, ki so izrazili hvaležnost Državi Katar za pomoč, ki jo je nudila za izgradnjo Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana. V imenu vseh prisotnih je zahvalo in dobrodošlico izrekel mufti Porić. Slednji je v čast ministru organiziral večerjo, ki so se je udeležili imami, predsedstvo Zbora IS v Sloveniji ter predsedniki izvršnih odborov in mualime.

Drugi dan obiska, v soboto, 16. septembra, je minister Ghanim obiskal pouk verouka v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana, kjer so mu predstavili vzgojno-izobraževalni proces in številne aktivnosti, ki se organizirajo. Učenci verouka so v amfiteatru MKC Ljubljana pripravili primeren program za ministra in njegovo delegacijo. Učencem sta nekaj besed namenila mufti Porić in minister Ghanim.

Nato je sledil uradni obisk v Uradu muftija. Mufti Porić se je ministru Ghanimu zahvalil za obisk in nesebično podporo Države Katar med gradnjo MKC Ljubljana, pa tudi pri realizaciji številnih izobraževalnih in kulturnih programov. Mufti Porić je ministru Ghanimu predstavil delo in delovanje Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji s posebnim poudarkom na infrastrukturne, izobraževalne in kulturne projekte, ki so v načrtu v prihodnosti.

Minister Ghanim je povedal, da je izredno zadovoljen z vzdušjem in načinom, na katerega Islamska skupnost v Republiki Sloveniji organizira svoje delovanje in se pri tem trudi za uveljavljanje islamskih vrednot. Minister Ghanim je povedal, da se bo sodelovanje med Ministrstvom za verske zadeve Države Katar in Islamsko skupnostjo v Republiki Sloveniji nadaljevalo tudi v prihodnosti.