Voščilo predsednice Republike Slovenije ob kurban bajramu

Ob kurban bajramu je predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar voščila muftiju mag. Nevzetu Poriću in članom Islamske skupnosti v Republike Slovenije. V svojem voščilu je zapisala:

Spoštovani mufti mag. Nevzet Porić, spoštovane muslimanke in muslimani,

v imenu države in v mojem imenu vam izrekam iskreno voščilo ob vašem prazniku.

Kurban bajram je sklepno dejanje obdobja, ki ga muslimanke in muslimani namenjate refleksiji o življenju in svetu ter naši vlogi v njem. Kot ste zapisali, na svetu nismo sami – sobivamo z ljudmi različnih ver, kultur in prepričanj. Iskreno verjamem, da se drug od drugega lahko naučimo veliko in da smo ljudje na svetu zato, da pomagamo drug drugemu in si prisluhnemo. Nikomur ne smemo odreči dostojanstva, ki njega in nas dela čuteča in čuječa bitja. Temu pritrjuje tudi nauk hadža, romanja v Meko, ki nas uči, da so etične in moralne vrednote temelj medsebojnega spoštovanja in s tem tudi družbe kot celote.

Kurban bajram je zato v znamenju premagovanja sebičnosti in krepitve solidarnosti do tistih, ki jim je pomoč potrebna. Vse to odraža našo skupno zavezo, da se lahko z medsebojnim sodelovanjem lažje soočimo z izzivi današnjega sveta.

Spoštovani mufti, spoštovane muslimanke in muslimani, želim vam doživeto in izpolnjujoče praznovanje in vas prijazno pozdravljam.

Nataša Pirc Musar Predsednica Republike Slovenije