Bajramski sprejem ljubljanskega muftija: Ibrahimov klic čutimo še danes, prinesel je blaginjo vsem ljudem na tem svetu

Drugi dan bajrama v četrtek, 29. junija 2023, je na dvorišču Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana, predsednik Mešihata Islamske skupnostti v Republiki Sloveniji, mufti mag. Nevzet Porić, organiziral bajramski sprejem ob prazniku kurban bajrama.

Sprejema so se poleg pripadnikov islamske skupnosti udeležili tudi predstavniki slovenskega verskega, javnega, političnega in kulturnega življenja.

Po recitranju odlomkov iz Kur’ana hfz. Ahmeda Alilija je zbrane nagovoril mufti mag. Nevzet Porić. V svojem nagovoru je izpostavil pomen spominjanja na Ibrahima, a.s., kot praočeta monoteističnih religij, ki je pozival ljudi v vero v Boga. Ibrahimov klic čutimo še danes, prinesel je blaginjo vsem ljudem na tem svetu. V nadaljevanju je mufti Porić spregovoril o pomenu hadža in kurban bajrama, ki nas vsaj za trenutek ločita od vsakdanjega potrošništva in osvetlita trajne etične in moralne vrednote, pomembne za medčloveške odnose. Poudaril je pomen povezanosti in nas pozval, da med seboj delimo potrebno pomoč in podporo. Povabil je k molitvam za mir v svetu, blaginjo in zdravje. Opozoril je tudi na trenutni čas, v katerem so tradicionalne vrednote potisnjene na rob družbene hierarhične lestvice in na nujnost dialoga z vero, ta dialog pa vključuje tudi pogovor o morali in etiki. Mufti Porić je v svojem govoru opozoril na pomanjkanje medčloveške empatije v času in prostoru v katerem živimo. Prihodnost je negotova in zato prosimo vse, ki odločajo v našem imenu, da pomagajo navadnemu človeku, da lažje živi in ​​preživi življenje, ki mu je dano. Svoj nagovor je sklenil s čestitkami vsem tistim, ki praznujejo bajram. Prijatelje in sosede, ki so se odzvali vabilu na bajramski sprejem, pa je povabil, da se pridružijo praznovanju v ljubezni, miru in solidarnosti. Naj bajramski čas prinese blagoslov in harmonijo vsem, ne glede na veroizpoved, je zaključil mufti Porić.

V nadaljevanju je operni pevec Rusmir Redžić ob spremljavi Zilhada Džananovića na harmoniki, zapel tri sevdalinke v duhu bajramskega praznika.

Sprejema so se udeležili številni gostje, med njimi predsednik Slovenske škofovske konference dr. Andrej Saje, ljubljanski nadškof Stanislav Zore, predstavnik Srbske pravoslavne cerkve Aleksadar Obradović, župan Zoran Janković, številni člani Islamske skupnosti, veleposlaniki Združenih držav Amerike, Nemčije, Italije, Avstrije, Turčije, Kosova, Hrvaške, Irske, Črne Gore, Irana in številni drugi gostje.