Obvestilo za javnost ob ramazanskem bajramu 2023

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji sporoča, da se po devetindvajsetdnevnem postu v četrtek, 20. aprila 2023, s sončnim zahodom končuje mesec ramazan. Tridnevno praznovanje ramazanskega bajrama se začne v petek, 21. aprila 2023.

Osrednja bajramska slovesnost bo v petek, 21. aprila 2023, v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana. Bajramsko molitev bo vodil mufti mag. Nevzet Porić, ki bo ob tej priložnosti nagovoril zbrane vernike. Začetek bajramske molitve in nagovor muftija Porića sta predvidena ob 6.45.

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji bo bajramske slovesnosti organizirala v sedemnajstih mestih po Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju in Novi Gorici.

Ramazanski bajram označuje konec postnega obdobja, ko se oziramo nazaj in povzemamo bogoslužja, dobra dela, predanost in pokornost Vzvišenemu Stvarniku, ki smo jih udejanjali v preteklem mesecu. Ramazan je osvežil naše duše, izpopolnil vero in duhovnost ter nas očistil od grehov. Ramazan je bil tudi fizična sprostitev, ki je pomagala našemu telesu, da se spočije od vsakodnevnega uživanja hrane in pijače. Okrepili smo našo zavest o Vzvišenemu Bogu v vseh življenjskih trenutkih. Post je pri vernikih obnovil in okrepil vrednote kot so iskrenost, potrpežljivost, solidarnost, medsebojno zaupanje in razumevanje.

Bajram označuje poseben duhovni čas oziroma duhovno sproščanje. Dnevi bajrama so intimen in oseben počitek za dušo in telo. Duša je lahko vesela, ker se je v mesecu ramazanu izpopolnjevala in gradila svoj plašč pobožnosti, premagala je strast in slabost ter odločno odgovorila Vzvišenemu Bogu, da se posti in si zasluži Božjo milost. Telo je veselo, ker se v bajramskih dnevnih lahko sprosti ob hrani in pijači v družbi družinskih članov, prijateljev in sosedov. Bajrami so dnevi našega zbliževanja in povezovanja, dnevni radosti v veri, tradiciji in kulturi.

V bajramskih dneh lahko nadaljujemo z našim prizadevanjem za krepitev medsebojnih družinskih odnosov, ki smo jih v tem ramazanu na poseben način poudarjali. Pred nami so ure, trenutki in dnevi, v katerih se lahko opogumimo in izboljšamo morebitne slabe odnose v družini ter si medsebojno odpustimo zamere in obrnemo novo poglavje v življenju, ki bo prijetno in sproščeno, brez zamer in medsebojnih nerazumevanj.

Bajram je pomemben za vsakogar, ki se je v mesecu ramazanu postil, ker označuje cilj, po katerem so hrepenele verniške duše. Bajram je tridnevno praznovanje, ko verniki in vernice delijo svojo radost in veselje s svojimi najbližjimi, s prijatelji in sosedi. Bajram je za vsakega muslimana in muslimanko velik dan. V naših srcih je bajram radost in veselje. Ramazanski bajram še posebno močno doživljajo otroci, ki se bodo teh trenutkov spominjali vse življenje. Zato se še posebej posvetimo najmlajšim ter jim omogočimo lepo in prijetno praznovanje ramazanskega bajama.

Tudi letos bo na prvi dan bajrama potekalo praznovanje bajrama s sosedi na ploščadi pred džamijo z začetkom ob 17. uri. Ob tej priložnosti bomo v vrtu Muslimanskega kulturnega centra odprli fotografsko razstavo »Mimar Sinan – Michelangelo z Vzhoda«, posvečeno impresivnim mojstrovinam Mimara Sinana, ujete v fotografski objektiv vrhunskega in svetovno znanega fotografa Arneja Hodaliča.

Vsem članom Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji želimo vesel in blagoslovljen bajram, vsem našim prijateljem, sosedom in sodržavljanom pa želimo veliko osebnega miru, veselja, napredka, obilico veselih in prijetnih življenjskih trenutkov.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

(Srečen in blagoslovljen bajram)