Bajram s sosedi

V petek, 21. aprila 2023, na ploščadi Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana je bilo drugo leto zapored organizirano praznovanje bajrama s sosedi.

S ciljem povezovanja in krepitve kulturne raznolikosti je današnji dogodek izbran kot ravno pravšnji za otvoritev fotografske razstave »Mimar Sinan – Michelangelo z Vzhoda«, posvečeno impresivnim mojstrovinam Mimarja Sinana, ujete v fotografski objektiv vrhunskega in svetovno znanega fotografa Arneja Hodaliča, ki je nagovoril prisotne in izrazil zadovoljstvo nad ponujenim sodelovanjem kot tudi to, da ravno z njegovimi fotografijami odpiramo serijo naslednjih razstav. Poudaril je tudi naključje, da je ravno na prvi dan bajrama po petih letih restavratorskih del ponovno odprla svoja vrata Modra džamija v Istanbulu, delo najtesnejšega učenca Mimarja Sinana. 

V vlogi gostitelja je prisotne nagovoril mufti mag. Nevzet Porić, ki se je najprej zahvalil sosedom za razumevanje in potrpežljivost, ki so jo izkazali v preteklem mesecu, saj so bile ulice bolj obremenjene s prometom.

V nadaljevanju je mufti Porić poudaril pomen praznika in univerzalnih vrednot: “Praznovanje bajrama s sosedi je dogodek namenjen povezovanju, ne glede na versko, etnično ali katerokoli drugo pripadnost. Je priložnost za druženje, spoznavanje kot tudi širjenje medsebojnega razumevanja in strpnosti. Za nas vernike muslimane je postramazanski čas pomemben, saj naj bi izžareval vse vrednote, ki smo jih krepili s postom tekom ramazana. Predvsem mislim na potrpežljivost, uvidevnost, solidarnost, toleranco, iskrenost, vztrajnost, samoobvladovanje kot tudi disciplino pri zdravljenju duše od egoizma. To so univerzalne vrednote, ki jih lahko krepimo skupaj in smo drug drugemu vzor. Bajram označuje poseben duhovni čas in čas ko predvsem slavimo zmago samega nad seboj. Dnevi bajrama so intimen in oseben počitek za dušo in telo. Duša je lahko vesela, ker se je v mesecu ramazanu izpopolnjevala in gradila svoj plašč pobožnosti, premagala je strast in slabost ter odločno odgovorila Vzvišenemu Bogu, da se posti in si zasluži Božjo milost. Telo je veselo, ker se v bajramskih dnevnih lahko sprosti ob hrani in pijači v družbi družinskih članov, prijateljev in sosedov. V naši sveti knjigi Kur’anu piše: ‘Bodite dobri do staršev in sorodnikov, do sirot in siromakov, do bližnjih in daljnih sosedov…”’

Mufti Porić je izrazil zadovoljstvo, da je letošnje praznovanje popestrila fotografska razstava Andreja Hodaliča v vrtu Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana.

“S tem namenom smo letošnji dogodek dodatno popestrili z otvoritvijo fotografske razstave Mimar Sinan – Michelangelo z Vzhoda, svetovno znanega fotografa Arneja Hodaliča. Mimar Sinan je osmanski arhitekt iz 16. stoletja in z njegovimi idejami se je razcvetela osmanska arhitektura. Veseli smo, da smo uspeli realizirati sodelovanje z Arnejem Hodaličem in seveda tudi ni naključje, da smo ravno za prvo serijo razstav izbrali ravno Mimarja Sinana. Zasnova in izvedba Muslimanskega kulturnega centra v Ljubljani sta v arhitekturnem svetu poželi veliko občudovanje ter bili deležni številnih domačih in mednarodnih priznanj, mogoče v enaki meri, kot občudujemo večno eleganco in monumentalnost Sinanovih gradbenih mojstrovin. Vrt Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana predstavlja oazo miru in lepote. Fotografije Sinanovih mojstrovin dodatno popestrijo lepoto vrta zato vas vabimo k ogledu te neverjetne umetniške dediščine”, je dejal.

Obiskovalci letošnjega praznovanja bajrama s sosedi razen fotografske razstave so si lahko ogledali notranjost džamije in poskusili tradicionalno bosansko sladico baklavo, ki so jo posebej za ta dogodek pripravile članice ženskega združenja Zemzem a hafiz Ahmed Alili je dogodek popestril z izvedbo duhovne glasbe.

Galerijska razstava izbranih fotografij Arneja Hodaliča v vrtu Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana bo na ogled do 1. septembra 2023.

https://www.24ur.com/novice/slovenija/muslimani-zacenjajo-praznovanje-ramazanskega-bajrama.html

Foto: Luka Kotnik