Predramazanski divan z muftijem

Beseda divan je orientalska, perzijska beseda, ki ponuja večpomenski spekter, in sicer: skupščina, svet, hiša, tudi vrsta zofe oziroma pogovor v duhovnem vzdušju. Pomeni tudi posebno obliko govora in način življenja. Tako se v bosanskem jeziku uporablja izraz »divanisati«, kar pomeni pogovarjati se v sproščenem in lepem vzdušju. 

Predramazansko obdobje je bilo povod za prvi divan z muftijem, mag. Nevzetom Porićem, ki je potekal v četrtek, 9. marca 2023. Na povabilo muftija so se zbrali člani Islamske skupnosti z različnih koncev Slovenije, različnih zanimanj in kot se za divan spodobi, se je »divanisalo« v sproščenem in lepem vzdušju. Divan prinaša dialog, spoznavanje, izmenjavo mnenj in tako je prvi divan prinesel dah ramazana, pogovor o pripravah nanj in izzivih povezanih z izvajanjem posta. 

Na simbolni ravni se divan v Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani, ki med drugim poteka tudi v posebej prilagojenem prostoru z divanskimi zofami, opira na motiv znanega knjižnega dela Dževada Karahasana, Vzhodni divan, pripovedi o treh islamskih mislecih, ki jih je oblast imela za nevarne predvsem zato, ker so razmišljali s svojo glavo in se niso pustili ukalupiti. Divan v Muslimanskem kulturnem centru bo na svoje zofe v prihodnosti vabil različne mislece s katerimi bomo skupaj razmišljali, vodili konstruktivne pogovore in širili svoja obzorja.