Medverski dialog o pomemenosti in pomenu praznikov

V četrtek, 15. decembra 2022, je bil gost tribune v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana doc. dr. Miran Špelič, frančiškan, predstojnik Frančiškanskega samostana za Bežigradom, profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani in kaplan v župniji sv. Cirila in Metoda za Bežigradom.

Islamska skupnosti v Republiki Sloveniji si prizadeva z različnimi vsebinami promovirati medverski dialog in na ta način širiti ideje sobivanja in razumevanja v širši družbeni skupnosti. Kot rezultat zelo uspešnega sodelovanja s Katoliško cerkvijo na področju meverskega dialoga, za kar sta posebej opredelila mufti mag. Nevzet Porić in dr. Andrej Saje, predsednik Slovenske škofovske konference ob zadnjem srečanju, je prišlo do realizacije te tribune.

Dr. Špelič je spregovoril o nastanku, razvoju in simboliki ter duhovnem pomenu najpomembnejših praznikov, ki jih kristjani obeležujejo. Dr. Špelič je najprej spregovoril o pomembnosti praznikov za življenje vernikov.

”Človek je bitje, ki praznuje in samo praznovanje opisuje človeka. S tem človek postaja boljši in raste v svoji človečnosti. Bistvo praznovanja je v spominjanju. Človek je bitje spomina in ko se spominja on praznuje, a ko praznuje on se spominja – ker ni niti enega praznika v katerem ni spomina” – je poudaril.

Mufti Porić se je zahvalil dr. Miranu Špeliču za doprinos medverskemu dialogu in želji, da bodo  ideje sobivanja in spoštovanju v srcu vseh dobrih ljudi.

Po predstavitvi krščanskih praznikov so lahko prisotni zastavili vprašanja v zvezi z naslovom predavanja. Tribuno je vodil Senad Karišik, glavni imam MKC v Ljubljani.