Posebna spominska projekcija filma Quo Vadis, Aida?

V torek, 5. julija 2022, se je v veliki predavalnici Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana odvila posebna spominska projekcija filma Quo Vadis, Aida?

Film je bil leta 2021 na 34. Evropskih filmskih nagradah nagrajen za najboljši evropski film in na 93. podelitvi oskarjev nominiranec za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film. Celovečerec o genocidu v Srebrenici režiserske Jasmile Žbanić z Jasno Đuričić v glavni vlogi je bil prikazan v sklopu spominskega programa 8372 živih spominov ob 27. obletnici genocida v Srebrenici.

Ob koncu filma je zavladala med prisotnimi tišina, ki je bila prekinjena s pogovorom in z namenom, da o genocidu in zločinih proti človečnosti ne smemo molčati. Pogovor z režiserjem Goranom Vojnovićem, režisersko Varjo Močnik in pisateljem Ahmedom Burićem je vodila Irena Urbič. Udeleženci pogovora so se strinjali, da je film Qua Vadis, Aida? zelo pomemben iz razlogov obravnavane tematike genocida, vrhunske režije in igre ter da nam govori o absurdnosti zla. V pogovoru so se dotaknili, da o genocidu v Srebrenici že veliko vemo, a da te ta množični zločin vedno znova pusti brez besed in v iskanju odgovorov. Kljub temu, da je minilo že skoraj 27 let, nam je ta zgodba še vedno zelo blizu in nam je nepojmljivo, da se je kaj takega lahko zgodilo, je bilo eno od sporočil pogovora.