Obvestilo za javnost ob kurban bajramu

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji obvešča javnost, da je kurban bajram v soboto, 9. julija 2022. Osrednja bajramska slovesnost bo potekala v Ljubljani v Muslimanskem kulturnem centru. Bajramsko molitev, ki se bo začela ob 6.00, bo vodil mufti mag. Nevzet Porić, ki bo tudi nagovoril zbrane vernike. 

Muslimani od 9. do 12. julija praznujejo kurban bajram, ki je ozko povezan z Božjim poslancem Ibrahimom (Abrahamom), a.s., praočetom monoteističnih religij.

Blagoslovljeni dnevi bajrama so trenutki, ko se oziramo okrog sebe in se posvetimo sebi, svojim bližnjim, sosedom in prijateljem. To je obdobje, ko iščemo medsebojno odpuščanje in se poskušamo izogniti slabim navadam ter izboljšati duhovno stanje, v katerem se nahajamo. Vernik in vernica se s svojimi dejanji vsakodnevno poskušata približati Vzvišenemu Gospodarju ter očistiti svoje srce in dušo pred negativnimi vplivi, ki nas napadajo v vsakodnevnem življenju.

Hadž je peta praktična islamska dolžnost, ki naj bi jo enkrat v življenju opravil vsak polnoleten, zdrav in finančno sposoben musliman in muslimanka. Hadž se opravlja v prvih dneh meseca zu-l-hidždžeta (12. mesec muslimanskega lunarnega koledarja), ko romarji obiščejo Meko in sodelujejo v bogoslužjih. Obvezni ali sestavni deli hadža so namera oz. odločitev, da se opravi romanje, oblačenje ihrama (dvodelna romarjeva obleka bele barve), bivanje na planoti Arefat v bližini Meke en dan pred kurban bajramom in tavaf, tj. sedemkratno kroženje okoli Kabe. Poleg obveznih delov hadža poznamo tudi druge obrede, kot sta hoja med bregovoma Safa in Merva ter kamenjanje hudiča (simbolni obred metanja kamenčkov) in drugi. Z opravljanjem hadžskih obredov romarji potrjujejo povezanost z Ibrahimom, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, njegovo prakso, obredi in etiko. To povezanost čutijo romarji v Meki, pa tudi muslimani in muslimanke, ki so v teh blagoslovljenih dneh ostali doma.

Odhod na romanje iz Slovenije in ostalih evropskih držav kot tudi iz Avstralije in Severne Amerike je bil otežen zaradi uvedbe novega sistema prijave. Savdske oblasti so ukinile potovanje na hadž preko potovalnih agencij in so ponudile možnost individualne prijave, kar je bilo neizvedljivo. Zato so bili romarji iz Evrope, Avstralije in Severne Amerike prikrajšani za odhod v sveti mesti.

Bajramska molitev bo organizirana tudi v drugih mestih po Sloveniji kjer deluje Islamska skupnosti v Republiki Sloveniji, in sicer: v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.

Bajram šerif mubarek olsun!

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji