Otvoritev videorazstave Srebrenica. Naša zgodba.

V Ljubljani je bila v ponedeljek, 13. junija 2022, v Muslimanskem kulturnem centru odprta videorazstava Srebrenica. Naša zgodba., na kateri si obiskovalci lahko pogledajo dvajset videozgodb, pričevanj preživelih iz Srebrenice.

Videorazstava je rdeča nit enomesečnega programa, ki bo potekal od 13. junija do 11. julija. Z njim bomo obeležili 27. obletnico genocida v Srebrenici.

Otvoritveni dogodek je potekal v obliki pogovora z mladimi Srebreničani Misalo Muharemović, Džanumo Džinić, Mahirjem Omerovićem in avtorjem videorazstave Hasanom Hasanovićem. S Srebreničani se je pogovarjal novinar dr. Ali Žerdin. Gosti iz Srebrenice so sodelavci v Spominskem centru v Srebrenici in njihovo vsakodnevno delo je usmerjeno v intervjuvanje preživelih. Zgodbe preživelih so del njihovega vsakdana. Mahir je genocid preživel kot triletni deček, Misala in Džanuma pa sta pripadnici druge generacije, rojeni po letu 1995. Vsi trije živijo in delajo v Srebrenici. Kljub izzivom, ki jih Srebrenica kot taka prinaša, se trudijo živeti normalno življenje ter s svojim delom in arhiviranjem izkušenj preživelih prispevati k ohranjanju in predstavljanju resnice o dogajanjih v Srebrenici julija 1995. V več kot enournem pogovoru so s prisotnimi delili težke trenutke pri svojem delu in se spraševali o nezaslišanosti človeške zlobe. Vsi so enotni, da bo sožitje v Srebrenici mogoče takrat, ko bo resnica sprejeta in negiranje genocida nesprejemljiva praksa. Čutijo, da delo na arhiviranju ustne zgodovine prispeva k ozaveščanju ljudi ter upajo, da se kaj takega nikomur ne zgodi nikoli več.

Videorazstavo, ki obsega več kot sedem ur zbranih pričevanj razdeljenih na dvajset različnih tem, ki si sledijo v smiselnem kronološkem zaporedju, je z otvoritvenim nagovorom odprl mufti mag. Nevzet Porić.