Ramazansko sporočilo

Ob blagoslovljenem mesecu ramazanu 1443 po hidžri je mufti mag. Nevzet Porić posredoval ramazansko sporočilo, ki ga prenašamo v celoti.

Spoštovani bratje in cenjene sestre!

Pred nami je mubarek oziroma blagoslovljeni mesec ramazan. To je mesec posta, Kur’ana, molitve, Božje milosti in odpuščanja. Verniki in vernice v mesecu ramazanu prosijo svojega usmiljenega Gospodarja, naj se odzove na njihove molitve in jim odpusti grehe. Muslimani in muslimanke soramazanu vedno posvečali veliko pozornosti, še posebej so se veselili njegovega prihoda, na dostojen način so ga pričakovali in se nato poslavljali od njega.

Dobro, ki ga naredimo v tem mubarek mesecu, je boljše in koristnejše kot v drugih mesecih. Post v mesecu ramazanu je farz oziroma stroga dolžnost, in nafila (prostovoljno dodatno bogoslužje), ki jo opravimo šteje kot farz, farz v dnevih ramazana pa ima vrednost kot sedemdeset farzov v drugih dnevih. V mesecu ramazanu je poseben čas, v katerem se nahaja noč kadr, o kateri Vzvišeni pravi:

»Kaj ti misliš, da je noč kadr? Noč kadr je boljša od tisoč mesecev.« (El-Kadr, 2–3)

V noči kadr se Džibril in ostali meleki oziroma angeli zaradi vsake odločitve spustijo na Zemljo in v tej noči je varnost vse do zore.

Ramazan je čas, ko se džemat oziroma skupina vernikov bolje spozna. Iftar oziroma večerja ob koncu postnega dneva je priložnost, da se zbere družina, okrepi prijateljstva in krepi sosedske odnose. Ramazan je čas, ko ramazanske adete oziroma običaje prenašamo na naše potomce in jih učimo postiti se, delati dobra dela, da se izogibaju grehu, spoštujejo starejše ter skrbijo za svoje starše. Še posebej jih moramo učiti, da so koristni člani džemata, skupnosti in družbe, v kateri živijo.

Moto letošnjega ramazana je »Verodostojnost v poslanstvu in družbene vrednote«.

Naš čas zaznamujejo različne deformacije, ki smo jih občutili v preteklem obdobju. Vpliv družbenih omrežij na našo družbo je ogromen. Dezinformacije, ki krožijo po družbenih omrežjih, vplivajo na verodostojnost našega poslanstva in razvrednotijo družbene vrednote, kot so poštenost, pravičnost, strpnost, ljubezen in zaupanje. Družabna omrežja ogrožajo človekovo zasebnost, poredvsem zasebnost naših otrok in mladostnikov. Islam zagovarja popolno zasebnost človeka v vseh oblikah njegovega življenja.

Zato naj bo naše sporočilo tega ramazana pristen odnos do staršev, otrok, sorodnikov, sosedov in prijateljev. Naj naše medsebojno komuniciranje ne bo virtualno, ampak skozi živo besedo, iskren pogled, prijateljski odnos in bratsko ljubezen.

Poslanec Muhammed, mir naj bo z njim, je rekel: »Najboljši med ljudmi je tisti, ki jim najbolj koristi.« Zato je naša največja obveza za prihodnost zdrava družina, složen džemat in organizirana skupnost.

Naj bo letošnji ramazan kot še noben do sedaj. Bodimo kot žejna zemlja, ki potrebuje dež, ali kot bolnik, ki potrebuje zdravilo.

V imenu mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji in v svojem imenu vsem članom, pripadnikom in pripadnicam, Islamske skupnosti želim vse najlepše v prihajajočem mubarek mesecu ramazanu. Bodimo si kot verniki in vernice blizu, združimo svoja srca v duhu vere in naredimo čim več dobrih del, ki bodo naše zavetje in zaščita na sodnem dnevu.

Dragi Allah, omogoči nam, da ramazan preživimo v postu in zdravju ter sprejmi naš post. Ti si Tisti, ki vse sliši in ve! Amin!

Ramazan šerif mubarek olsun! 

                                                                                                             predsednik mešihata

                                                                                                        mag. Nevzet Porić, mufti