SPOROČILO ZA JAVNOST OB ZAČETKU MESECA RAMAZANA

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji obvešča javnost, da se bo v petek, 1. aprila 2022, po koledarju Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, s sončnim zahodom, začel mesec ramazan in bo trajal do nedelje, 1. maja 2022, ko se s sončnim zahodom zaključi.

Prvi dan posta je v soboto, 2. aprila 2022. Prvi dan ramazanskega bajrama je v ponedeljek, 2. maja 2022. Letošnji ramazan bo trajal 30 dni.

V tem času muslimani izpolnjujejo tretjo praktično dolžnost  – dolžnost posta, ki je vernikom in vernicam zapovedan od 183. do 185. stavka drugega kur’anskega poglavja, v katerem vzvišeni Bog pravi:

“O, vi, ki verujete, predpisan vam je post, kakor je bil predpisan tistim pred vami, da bi se izogibali grehom, in traja določeno število dni. Kdor je bil nekaj dni bolan ali na poti, naj to nadomesti z enakim številom drugih dni. Tisti, ki se ne morejo postiti, morajo za nadomestilo nahraniti siromaka. Kdor pa rade volje da več, je to zanj še bolje. Vendar je bolje za vas, da se postite, ko bi le vedeli! V mesecu ramazanu je bil razodet Kur’an kot napotilo ljudem z jasnimi dokazi, ki ločijo dobro od zlega. Kdor je v tem mesecu doma, naj se posti, kdor pa je bolan ali na poti, naj to nadomesti z enakim številom drugih dni, kajti Bog vam želi vse olajšati in ne otežiti, da lahko izpolnite predpisano število in poveličujete Boga, ki vas je napotil na pravo pot, da bi bili hvaležni.

To je blagoslovljeno obdobje, ki nam ga Vzvišeni Bog vsako leto podarja z namenom krepitve bogoslužja. Ramazan, mesec posta, je čas Božjega napotila, Božje rešitve in Njegove milosti. Post je med drugim najvišja stopnja pobožnosti in dokaz resničnega verovanja, brez dvoličnosti in dvojne morale.

Ramazanski čas je najboljše obdobje v letu, v katerem se lahko ozremo nazaj in se soočimo sami s seboj ter izrečemo molitev vzvišenemu Bogu ter Ga prosimo za odpuščanje za vsa slaba dejanja, ki smo jih zagrešili, kot tudi, da nas nagradi za vse, kar smo dobrega naredili sebi in drugim.

Poleg Ljubljane bodo aktivnosti organizirane tudi v Mariboru, Kopru, na Jesenicah, v Velenju, Celju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Kočevju, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Novi Gorici, Tržiču, Škofji Loki, Kranju in Izoli.

Vesel in srečen ramazan!
Ramazan šerif mubarek olsun!