V Ljubljani obeležena blagoslovljena noč »lejletu-l-miradž«

V soboto, 26. februarja 2022, je po večerni molitvi v ljubljanski džamiji organizirana slovesnost ob blagoslovljeni noči »lejletu-l-miradž«.

Slovesnosti so se udeležili mufti mag. Nevzet Porić, imami, člani mešihata in zbora, predsedniki in člani izvršilnih odborov džematov ter številni verniki iz vseh džematov Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.
Iskreno in prisrčno dobrodošlico je na začetku programa navzočim izrekel Senad ef. Karišik, glavni imam Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana.
Pobožni spev o Poslančevem, a.s., veličastnem povzpetju oziroma miradžu so izvedli: hafiz Ahmed Alili, hafiz Ahmed Hašić, Ibrahim Bilčević, Zejd Svraka in Riad Subašić. Slavnostni program prepleten z ajeti, ilahijami, kasidami, tekbirji, salavati in pobožnimi verzi o isri in miradžu je vtkan v srca vseh, ki so mu pozorno sledili.
Mufti mag. Nevzet Porić je imel priložnostni nagovor o sporočilih veličastnega dogodka isra in miradža. Mufti Porić se je najprej zahvalil članom Islamske skupnosti, da so v preteklih dveh letih na različne načine podprli delovanje Islamske skupnosti in upoštevali navodila Islamske skupnosti glede epidemije covid-19. Mufti je posebej poudaril pomen in vlogo imamov, predsednikov izvršnih odborov džematov in aktivistov Islamske skupnosti glede teh vprašanj.

Glede lejletu-l-miradža je mufti Porić dejal, da je bil to eden najveličastnejših dogodkov v življenju poslanca Muhammeda, a.s., ki je sledil težkemu obdobju skušnjav in letu znanem kot »letu žalosti« (sanetu-l-huzn)ter izpostavil: »Miradž je utrdil Muhammeda, a.s., da dokonča svoje poslanstvo in ga pripravil na zemeljsko hidžro [oziroma izselitev] iz Meke v Medino. Verjamemo v resničnost dogodka lejletu-l-miradž, o katerem govori vsemogočni Allah v suri el-Isra. Tisti, ki je ustvaril kozmos in zakone narave, je sposoben narediti pot Svojemu služabniku, da se iz zemlje povzpne do sidretu-l-munteha, kraja na katerem je vsemogočni Bog počastil Muhammeda, a.s., da bi neposredno govoril z Njim. Rad bi izpostavil tri od številnih sporočil lejletu-l-miradža. Prvič: Na miradžu so bili Poslancu, a.s., objavljeni zadnji ajeti [oziroma verzi] sure el-Bekare. Drugič: Vsemogočni Allah je obljubil džennet [oziroma raj] tistim, ki Njemu ne bodo pripisovali enakega. Tretjič: Vsemogočni Allah je na miradžu objavil namaz [oziroma opravljanje molitev]. Opravljanje molitve je miradž vernika, saj se tako povežemo in pogovarjamo z vsemogočnim Bogom. »Et-tehijjatu«, ki ga recitiramo med opravljanjem molitve, nas spominja na pogovor med vsemogočnim Bogom in Njegovim poslancem Muhammedom, a.s. To se je ovekovečilo v našem opravljanju molitev. Ohranite molitev in skrbite za molitev, a molitev je vezana na džamijo. Ta džamija je bila zgrajena, da krasi naše verovanje in našo vero. Naša odgovornost je, da ta džamija ni nikoli prazna. Poskušajmo narediti čim več dobrih del zase, za tiste okoli nas in za vse dobre ljudi! Pripravimo se na prihod meseca ramazana. Dva meseca nas ločita od mubarek [blagoslovljene] noči [moči oziroma usode] »lejletu-l-kadr«. Izkoristimo čas za prihod mubarek ramazana. Pričakujemo, da bo letošnji ramazan priložnost, da organiziramo skupne aktivnosti, ki jih v preteklih dveh letih nismo imeli priložnost organizirati. Prosimo Boga, da v teh težkih časih, vsem ljudem podari mir!«