Muftijev nagovor članom Islamske skupnosti

Spoštovane članice in člani Islamske skupnosti, es-selamu alejkum!

V teh težkih časih, ki so zaznamovani z epidemijo COVID-19, vas želim nagovoriti in seznaniti z najnovejšimi odločitvami glede izvajanja verskih obredov in verouka v Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji.

Kot veste smo na vrhuncu četrtega vala epidemije, ko je zdravstveni sistem na robu svojih zmogljivosti. Število okuženih se iz dneva v dan povečuje. Kot odgovorni, ki skrbimo za delovanje Islamske skupnosti, smo podrobno preučili pravila in vse ostale možnosti za izvajanje verskih obredov in verouka v Islamski skupnosti. Še naprej bomo preverjali PCT pogoje pri vhodu v verski objekt in nadzorovali izvajanje ostalih ukrepov, ki smo jih objavili na naši spletni stani. Dnevne molitve, ki jih opravljamo v naših verskih objektih, bomo maksimalno skrajšali. Petkova molitev džuma-namaz bo skrajšana na način, da bodo imamski nagovori (hutba) skrajšani na 5 minut. Vse izredne aktivnosti in obredi v domovih članov Islamske skupnosti bodo prestavljeni na čas, ko bo v Sloveniji epidemiološka situacija boljša.  Od sobote, 20. novembra 2021, začenjamo z izvajanjem verouka na daljavo do preklica. Veliko število otrok je v karanteni zaradi okužb in stikov z okuženo osebo. Šolski pouk v veliki meri poteka na daljavo. Naši imami in muallime so usposobljeni za izvajanje pouka na daljavo zato menimo, da bo verouk še naprej uspešen. Želimo zaščititi zdravje otrok, njihovih staršev, naših zaposlenih in prispevati k vzdržnosti družbe.

Spoštovani,

v teh trenutkih je pomembno pokazati medsebojno solidarnost in odgovornost. Življenje je vrednota, ki jo moramo spoštovati, negovati in ohranjati. V teh trenutkih ne smemo biti egoistični temveč solidarni in razumevajoči. Medsebojno si moramo pomagati in z individualnim prispevkom ohranjati obstoj družbe. Naša dolžnost kot vernikov je skrbeti za zdravje nas in naših najbližjih. Čas epidemije v katerem živimo je neizprosen. Ne smemo si dovoliti, da zaradi egoističnih pristopov, površnega razumevanja, nezaupanja v znanost in teorij zarote, zanikamo obstoj virusa in odklanjamo cepljenje. To je neodgovorno početje. Kot verniki se zavedamo kur’anskega pravila, da je življenje sveto. Če nekomu odvzamemo življenje je isto kot, da smo ubili cel svet in če nekomu rešimo življenje je isto kot, da bi rešili cel svet. Zavedajmo se, da je epidemija dejstvo in je zdravstveni problem. Zdravstvenega problema ni potrebno enačiti z dnevnopolitičnimi dogajanji. Zato spoštujmo pravila in stopimo skupaj pri obvladovanju epidemije, ker bomo tako zaščitili sebe, svoje najbližje in skupnost, ki ji pripadamo. Ni potrebno poudarjati posledice, ki jih bo povzročila ekonomska kriza v katero drvimo s polno hitrostjo, kot tudi družbena kriza katere smo priča. V teh težkih časih ne smemo izgubiti občutek za skupnost. Človek je ustvarjen kot družbeno bitje, ki živi v skupnosti. Če ne bomo stopili skupaj bomo težko premagali epidemijo. Božji poslanec Muhammed, a.s., je povedal: ”Vaša obveznost je da stojite ob skupnosti in z večino”.

Spoštovani,

prosim, da upoštevate pravila in ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Bodimo odgovorni na način, da skrbimo za svoje zdravje in zdravje drugih. Izogibajmo se množičnim druženjem. S cepljenjem ščitimo sebe in druge, s testiranjem ravnajmo družbeno odgovorno. Z izpolnjevanjem PCT pogojev ohranjamo družbo odprto in skrbimo za svoja delovna mesta. Kot verniki moramo biti na pozitivni strani in podpirati tisto kar je dobro.

Ostanite zdravi.

Predsednik Mešihata Islamske skupnosti v RS

mag. Nevzet Porić, mufti