MUFTI PORIĆ ČESTITAL 30. OBLETNICO SLOVENSKE DRŽAVNOSTI

V petek, 25. junija 2021 je mufti mag. Nevzet Porić, prvič po imenovanju, vodil petkovo molitev (džuma-namaz) v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana.

Ob tem se je najprej zahvalil članom Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji za podporo in čestitke ob imenovanju na mesto muftija Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, ki jih je bil deležen v preteklih dneh. Pozval je vernike na enotnost in skupno odgovornost za Skupnost kateri pripadajo. Spomnil je vernike na 103. stavek iz 3. kur’anskega poglavja, ki pravi: ”Skupaj se oprimite Božje vrvi in se ne razhajajte!”

V nadaljevanju je spregovoril o državnem prazniku ob 30. obletnici državnosti Republike Slovenije. Naštel je dosežke Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji s poudarkom na zaključek izgradnje Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana kot največji dosežek v obdobju slovenske demokracije. Poudaril je da Islamski skupnosti ni bilo nič podarjeno temveč je vse plod lastnega napora in odrekanja. Pozval je vernike k sožitju, spoštovanju različnosti in še boljši integraciji v slovensko družbo. ”To je naša država, naša domovina, in mi smo sestavni del slovenske družbe. Na ta način moramo vzgajati svoje otroke”, je povedal.

Izpostavil je tudi nekatera nerešena vprašanja z državo kot so vprašanje cirkumcizije, neenakopraven položaj imamov zaposlenih v Islamski skupnosti na podlagi ZVS, vprašanje posebne prehrane za otroke v šolah in drugo.

”Čestitamo naši državi 30. obletnico državnosti. Želimo ji veliko uspeha in blaginje v naslednjih tridesetih letih”, je sklenil mufti Porić.