Obvestilo članom Islamske skupnosti ob lejletu-l-kadru

V soboto, 8. maja 2021, je noč lejletu-l-kadr. je noč, ki se obeležuje kot 27. noč meseca ramazana. V tej noči je Vzvišeni Bog prek meleka Džibrila (angela Gabrijela), razodel prve stavke Kur’ana.

Zaradi prevelikega interesa članov Islamske skupnosti v Republiki, da sodelujejo na skupni molitvi v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana in drugih verskih objektih Islamske skupnosti, ter zaradi veljavnih ukrepov v zvezi z omejitvami širjenja virusa COVID-19, obveščamo člane Islamske skupnosti v Republiki, da se v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana in džematu Maribor zaradi nezmožnosti organiziranja skupne molitve po pravilih, ki jih je predpisala Vlada Republike Slovenije ne bo opravila skupna molitev ob lejletu-l-kadru. Pri molitvi bodo sodelovali samo imami. Pozivamo vernice in vernike, da ostanejo doma in opravijo molitev skupaj s svojimi družinskimi člani. Molimo k Vzvišenemu Bogu, da nas osvobodi pandemije korona virusa in nam pomaga, da lažje opravljamo svoje molitve v džamiji.

Zaradi prevelikega interesa članov Islamske skupnosti v Republiki, da sodelujejo na skupni molitvi v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana in drugih verskih objektih Islamske skupnosti, ter zaradi veljavnih ukrepov v zvezi z omejitvami širjenja virusa COVID-19, obveščamo člane Islamske skupnosti v Republiki, da se v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana zaradi nezmožnosti organiziranja skupne molitve po pravilih, ki jih je predpisala Vlada Republike Slovenije ne bo opravila skupna molitev ob lejletu-l-kadru. Pri molitvi bodo sodelovali samo imami. Pozivamo vernice in vernike, da ostanejo doma in opravijo molitev skupaj s svojimi družinskimi člani. Molimo k Vzvišenemu Bogu, da nas osvobodi pandemije korona virusa in nam pomaga, da lažje opravljamo svoje molitve v džamiji.

Kako je priporočeno preživeti noč Kadr? 

Noč Kadr je blagoslovljena noč, ki je samo enkrat na leto. Na podlagi navedenega hadisa, ki pravi: “Kdor preživi noč Kadr v prepričanju in upanju v Božjo nagrado, mu bodo oproščeni pretekli grehi”, bi bilo noč Kadr najbolje preživeti v opravljanju prostovoljne molitve (namaza), branju Kur’ana,  zikru (omenjanje Allaha), dovah (priprošnja) in kesanju (istigfar).

Navaja se, da je hazreti Aiša nekega dne vprašala Muhammeda, a.s.,: “Ko bi vedela, katera noč je noč Kadr, kaj bi morala v njej izgovarjati?” Poslanec, a.s., ji je odgovoril: “Izgovarjaj: “Allahumme inneke afuvvun tuhibbul afve fa’fu anni” (Moj Allah, res si Ti Tisti, ki odpušča, rad odpuščaš, zato odpusti tudi meni).

Ob vsem tem v mislih in dejstvu, da je noč Kadr boljša od vsega, kar nam je znano in preneseno, je popolnoma jasno, zakaj muslimani že stoletja iščejo milost v tej noči in krepijo ibadete (Bogu ugodna dela) v zadnjih dneh blagoslovljenega ramazana. Iščimo “svojo noč Kadra”, noč, ki bi nam morala spremeniti življenje in ga obrniti na bolje, posebej v teh težkih časih, ki ga je zaznamovala epidemija.