Obvestilo članom islamske skupnosti v RS v zvezi z odlokom vlade RS o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Sloveniji

Na osnovi odloka Vlade Republike Sloveniji o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji (Uradni list RS št. 190 od 17. 12. 2020), smo v Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji po tehtnem razmisleku in zaradi epidemiološkega stanja v Sloveniji sprejeli odločitev, da ne bomo začeli z izvajanjem verskih obredov v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana in ostalih verskih objektih Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Odločitev smo sprejeli, ker ne moremo zagotoviti upoštevanja vseh navodil, ki jih je Vlada RS v svojem odloku določila. Predvsem gre za spoštovanje določila, da se omeji 30 kvadratnih metrov na posameznega udeleženca. Po pravilih Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji mora biti prost vstop, če je le možno, k molitvi za vsakega posameznika, ki izrazi željo, da sodeluje pri molitvi. V tem primeru bi prišlo do dodatne diskriminacije vernikov, ki bi jim bil onemogočen vstop v sakralni prostor.

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji ponuja  možnost vsem posameznikom, da opravijo individualno molitev v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana in ostalih verskih objektih Islamske skupnosti ob predhodni najavi pri imamu.

Vernicam in vernikom priporočamo, da molitve opravljajo v svojih domovih ter da spoštujejo veljavne ukrepe za zajezitev epidemije.

Od nedelje, 20. decembra 2020, bodo imami Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, skupaj z verniki, v naslednjih 30 dni vsak dan prebrali celoten Kur’an in molili k Vzvišenemu Bogu za umrle od posledic virusa COVID-19, za zdravstvene delavce ter prosili Boga, da pomaga vsem bolnim. Molili se bodo k Vzvišenemu Bogu, da se čimprej okonča kriza v kateri se nahajamo ter da se vrnemo k normalnemu življenju.