Obvestilo članom Islamske skupnosti ob lejletu-l-kadru

V torek, 19. maja 2020, je noč lejletu-l-kadr. Zaradi ukrepov, ki jih je sprejel Mešihat Islamske skupnosti v RS, Vlada Republike Slovenije in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), in sicer upoštevanje varne razdalje do drugih oseb in obvezna uporaba zaščitne maske za zaščito nosnega in ustnega predela, obveščamo člane Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, da se bo v Muslimanskem kulturnem Centru Ljubljana (džamija) in ostalih verskih objektih Islamske skupnosti ob lejletu-l-kadru izvedla samo redna ramazanska večerna molitev (teravih-namaz). Hkrati je lahko v džamiji in drugih verskih objektih Islamske skupnosti toliko oseb kolikor lahko sprejmejo ob upoštevanju varne razdalje do drugih oseb. Ko se bodo zapolnila prosta mesta, se bodo vrata zaklenila. Zato vas pozivamo, da ostanete doma in opravite molitev skupaj z družinskimi člani.

Lejletu-l-kadr je noč, ki se obeležuje kot 27. noč meseca ramazana. V tej noči je Vzvišeni Bog prek meleka Džibrila (angela Gabrijela), razodel prve stavke Kur’ana in sicer:

”V imenu Edinega Boga, Milostnega, Usmiljenega!

Beri v imenu svojega Gospodarja, ki ustvarja. Ustvarja človeka iz zarodka. Beri, plemenit je tvoj Gospodar, ki uči pisati, ki človeka uči tisto, česar ne zna. ”(Kur’an, 96, 1–5)

To je pomenilo začetek razodetja Kur’ana, ki je trajalo naslednjih 23 let; trinajst let v Mekki, deset v Medini. Kur’an je bil razodet v časovnem obdobju triindvajsetih let postopoma. Razodetje se je začelo 611. leta. Vzvišeni Bog o tem v 97. suri (poglavju) Kur’ana pravi:

”V imenu Edinega Boga, Milostnega, Usmiljenega!

Razodevati smo ga začeli v noči Kadr. Kaj misliš, kaj je noč Kadr? Noč Kadr je boljša kakor tisoč mesecev! Meleki in Gabriel se tedaj z Gospodarjevim dovoljenjem spuščajo na zemljo ob vsakem njegovem ukazu. V tej noči ste varni – vse do jutranjega svita.” (Kur’an, 97, 1–5)

Lejletu-l-kadr je priložnost, da se ozremo za seboj in se pokesamo za vse tisto, kar smo počeli, a ni v skladu z verskim prepričanjem, ki ga sledimo. V tej noči mora vsak posameznik razmisliti o sebi, svoji družini, svoji Skupnosti ter določiti prioritete v svojem življenju.

”V tej noči ste varni – vse do jutranjega svita,” kot pravi Kur’an. Zato je potrebno izkoristiti blagoslovljeni čas, ki nam je na voljo. Noč Kadr je noč velikega dobra. V tej noči Allah briše grehe. Zato jo je potrebno preživeti v molitvi. Muhammed, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, je v tej noči izvedel, da ga je Vzvišeni Stvarnik izbral za Svojega poslanca in mu razodel prve stavke Kur’ana.

Vernikom in vernicam svetujemo, naj v tej noči molijo Vzvišenega Boga za sebe, svoje otroke, družino in džemat oziroma skupnost.