Obvestilo za javnost ob ramazanskem bajramu – bajramske molitve ne bo

Postni mesec ramazan se je začel 24. aprila 2020 in letos traje trideset dni. Ramazanski bajram je v nedeljo, 24. maja 2020. Bajram traja tri dni.

Zaradi epidemije COVID-19 so bile aktivnosti Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji v času postnega meseca znatno zmanjšane. Od 4. maja smo ponovno začeli s skupnim opravljanjem molitev v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana in ostalih verskih objektih Islamske skupnosti. Pri vstopu v džamijo in druge objekte je obvezno razkuževanje rok, nošenje zaščitne maske, upoštevanje varne razdalje do drugih oseb in opravljanje molitve na lastni molitveni preprogi. Vsa navodila so bila podana v skladu s priporočili NIJZ in odločbami Vlade Republike Slovenije.

Zaradi splošne prepovedi zbiranja na javnih krajih, površinah in mestih za skupine, ki štejejo več kot 50 oseb, smo v Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji sprejeli odločitev, da se v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana in drugih verskih objektih Islamske skupnosti v Sloveniji bajramska molitev v nedeljo, 24. maja 2020, ne opravi.

Člane Islamske skupnosti v RS, vernike in vernice, pozivamo naj ostanejo doma in preživijo blagoslovljene bajramske trenutke v krogu svojih družin. Vernikom in vernicam priporočamo naj opravijo jutranjo molitev (sabah-namaz) pred sončnim vzhodom in naj 45 minut po sončnem vzhodu opravijo prostovoljno molitev (nafila-namaz, 2 rekata).

Odločitev smo sprejeli s težkim srcem vendar zaradi prevelikega zanimanja vernikov za opravljanje bajramske molitve ne moremo zagotoviti spoštovanja navodil in predpisov, ki trenutno veljajo v Sloveniji.

V mesecu ramazanu smo si kot verniki prizadevali doseči višjo stopnjo duhovnosti, s postom smo želeli izraziti svojo hvaležnost Vzvišenemu Bogu za blagoslov zdravja in življenja. Bratska solidarnost je bila zelo poudarjena v času epidemije in hkrati tudi v postnem obdobju. Krepili smo zavest in smisel o obveznostih do sočloveka, ki je potreben naše pomoči.

Bajram je praznik, ki zaznamuje radost v dušah ljudi, ki so s postom očistili svoje srce sovraštva, jezik grdih besed, in roke slabih dejanj. Bajram je za vsakega vernika in vernico poseben dan v katerem se pozabljajo morebitne zamere, izkazuje pozornost do najbližjih, prijateljev in sosedov, to je čas, ko se obdarujejo otroci.

Vsem članom Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji želimo vesel in blagoslovljen bajram, vsem našim prijateljem, sosedom in sodržavljanom pa želimo veliko dobrega zdravja, osebnega miru, veselja, napredka, obilico veselih in prijetnih življenjskih trenutkov.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

(Srečen in blagoslovljen bajram)