Obvestilo za javnost Islamske skupnost v RS ob začetku ramazana

Letošnji ramazan oz. mesec posta se začne s sončnim zahodom v četrtek, 23. aprila 2020. Prvi dan posta je v petek, 24. aprila. Ramazan je deveti mesec muslimanskega koledarja, ki bo letos trajal 30 dni. Muslimanski koledar sledi luninim menam. Lunarno leto je krajše za približno deset dni od Sončevega leta na katerem se temelji sodobni gregorijanski koledar. Zato se ramazan kot tudi drugi muslimanski prazniki vsako leto premaknejo za deset dni. Trenutno se nahajamo v 1441. letu po hidžri oz. preselitvi poslanca Muhammeda in muslimanov iz Mekke v Medino leta 622. Ta dogodek predstavlja začetek računanja časa pri muslimanih.

Letošnji ramazan bo nekoliko drugačen zaradi epidemije COVID-19 in prepovedi zbiranja, ki velja že od polovice marca, ko je tudi Islamska skupnost v Republiki Sloveniji zaprla vse svoje objekte.

Mesec ramazan je mesec posta, mesec svete Knjige Kur’ana, mesec druženj, mesec skupnih molitev, skupnih iftarjev (večerja ob koncu posta), solidarnosti, darežljivosti … V tem ramazanu bomo prikrajšani za številne blagodati meseca ramazana, saj se moramo kot verniki in vernice prilagoditi trenutnim razmeram. Svetujemo vernikom naj ostanejo doma in v družinskem krogu organizirajo skupne molitve, branje Kur’ana, iftarje (večerje ob koncu posta), poglobljeno naj razmišljajo o Bogu, svetu, človeku …

Post je najvišja stopnja pobožnosti. Je dokaz iskrenega verovanja brez licemerstva in dvoličnosti. Napor, ki ga vernik vlaga v času posta in v imenu Boga je znamenje njegove iskrenosti in predanosti do Vzvišenega Boga. Post v mesecu ramazanu ne pomeni samo odrekanje hrani in pijači. Post, predvsem pomeni, da se odrekamo strastem, slabim navadam in dobrinam. Post nas uči skromnosti in nas osvobaja občutka egoizma in oholosti. Post človeka poučuje potrpežljivosti, ki je najboljši način za odrekanje slabim navadam, strastem in slabim dejanjem. Pomirjevalno deluje na živčevje, pomirja vznemirjenost in napetost, prinaša dobro počutje in predvsem duševno zadovoljstvo. Pravilen post spremljajo pozitivne misli, dobrodelnost, pomirjenost in druge plemenite vrednote. Egoizem se zamenja z dobrodelnostjo, ki je posebej poudarjena v času meseca posta.

Poleg posta je za mesec ramazan pomembno tudi to, da je mesec Kur’ana. Zato svetujemo vernikom in vernicam, da vsaj enkrat preberejo Kur’an v času postnega meseca bodisi v arabščini ali prevodu.

Imami Islamske skupnosti bodo v stiku z verniki preko telefona, elektronske pošte, video konferenc ipd. Verniki in vernice bodo lahko posamezno obiskovali imame in se z njimi pogovarjali. Trenutne razmere so za marsikoga težke. Nekateri posamezniki potrebujejo pogovor, tolažbo in nasvet. Zato bomo v Islamski skupnosti v času meseca ramazana še posebej pozorni na skupine ljudi, ki potrebujejo našo pomoč.

Imami bodo sami opravljali molitve v džamijah po vsej Sloveniji in na ta način ohranjali tradicijo in kontinuiteto ramazanskih aktivnosti.

Ramazan se konča v soboto, 23. maja s sončnim zahodom. Ramazanski bajram je v nedeljo, 24. maja 2020.

Vsem vernikom in vernicam želimo vesel in srečen ramazan. Ramazan šerif mubarek olsun.