Lejletu-l-berat

Nahajamo se v mesecu šabanu. O številnih blagodatih meseca šabana ste imeli priložnost brati v predhodnih objavah. Ena od blagodati je tudi blagoslovljena noč, Lejletu-l-berat. Ta noč je med 14. in 15. šabanom in je znana kot noč odpuščanja. Ta milostna noč, v kateri imamo priložnost iskati odpuščanje od Vzvišenega Boga, nastopi danes, v torek 7. aprila 2020, po molitvi ob sončnem zahodu (akšam-namaz).

V številnih hadisih se omenjajo vrednosti te noči. Ob tej priložnosti bomo omenili samo hadis, ki ga prenaša Aiša, r.a., in sicer: ”Bog, dž.š., se spušča na nam najbližje nebo 15. noči šabana in odpušča grehe večjem številu ljudi kot je število las v volni Benu Kelbovega čreda” (Tirmizijina zbirka hadisov, št. hadisa 736, str. 135).

Poslanec je pravzaprav želel povedati, da v tej noči Vzvišeni Bog odpušča velikem številu ljudi.

Lejletu-l-berat je blagoslovljena noč polna neizmerne Božje milosti. Zato moramo izkoristiti čas trenutne izolacije in v skladu s svojimi zmožnostmi se posvetiti ibadetu (bogoslužju). Priporočamo, da se posvetite opravljanju prostovoljnih molitev (nafile), branju Kur’anu, zikru (poveličevanju Vzvišenega Boga), izgovarjajte salavate na poslanca Muhammeda, naj je mir z njim, in naslednji dan, 15. šabana (v sredo, 8. aprila 2020), tisti, ki ste zmožni, preživite v prostovoljnem postu. Božji poslanec Muhammed, naj je mir z njim, je priporočil, da se dan po Lejletu-l-beratu preživi v postu. Sam je večino meseca šabana preživel v postu.

Vzvišeni Bog nas je v Svoji neskončni milosti počastil z blagoslovljeno nočjo, da bi lahko izkoristili njene blagodati in si prislužili Njegovo odpuščanje. V tej noči se vrata Božji milosti odpirajo na široko za vse tiste, ki se iskreno kesajo za zavestne in nezavestne grehe. Zato se je potrebno posvetiti prostovoljnemu ibadetu (bogoslužju) na način kot so ga skozi stoletja prakticirale generacije muslimanov.

Ela Porić