Namesto petkove hutbe

Zahvala pripada Vzvišenemu Bogu, Gospodarju vseh svetov. Salavat (blagoslov) in selam (mir) naj sta na Božjega poslanca Muhammeda, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir.

Spoštovani bratje in cenjene sestre,

danes je 25. redžeb 1441 hidžretskega leta oziroma 20. marec 2020.

Živimo v časih pandemije, ki je zaprla številna vrata v svetu in ustavila javno življenje. Zaprla je tudi vrata naše džamije v Ljubljani in ostalih mošejah v Sloveniji. Onemogočila je opravljanje molitev in nas zaprla v naše domove. Danes že drugič ne bomo mogli opraviti petkovo molitev (džuma-namaz). Podobne odločitve so bile sprejete tudi v številnih drugih državah po svetu. Človeško življenje je sveto. S takšnimi ukrepi preprečujemo širjenje virusa, ki je izredno nevaren. Zato se v teh dneh spominjamo 155. in 156. stavka iz drugega kur’anskega poglavja v katerih Vzvišeni Bog pravi:

”In Mi vas bomo skušnjavi izpostavili, deloma s strahom, deloma z lakoto in z izgubo premoženja, in življenja in plodov. Vendar potrpežljive razveseli, tiste, ki, ko jih nesreča zadane, pravijo: ‘Mi Bogu pripadamo in k Njemu se vračamo’.” (El-Bekara, 155-156)

Moramo biti odgovorni in spoštovati navodila.

Celotno človeštvo se sooča z veliko skušnjavo za katero nihče ne more predvideti koliko bo trajala. Ljudje so zaskrbljeni in v negotovosti spremljajo spreminjanje sveta, ki dobiva drugačno podobo kot smo je vajeni. Kot verniki in vernice moramo biti odgovorni in spoštovati navodila, ki nam jih dajejo pristojni organi in strokovnjaki za nalezljive bolezni. Glavno sporočilo stroke je, da ostanemo doma in na ta način preprečimo širjenje virusa COVID19. Vlada Republike Slovenije si vsakodnevno prizadeva z različnimi ukrepi preprečiti širjenje koronavirusa in ohraniti vitalne življenjske tokove.

Želimo ohraniti stike z našimi člani in jim ponuditi pomoč v teh težkih časih.

V Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji se zavedamo situacije v kateri se nahajamo. Zato smo se organizirali na način, da ohranimo stike z našimi člani in jim ponudimo pomoč v teh težkih časih. Uporabljamo dve spletni strani, ki jih imamo in sicer www.islamska-skupnost.si s pomočjo katere nagovarjamo naše člane in slovensko javnost v slovenščini in www.islamska-zajednica.si s pomočjo katere nagovarjamo naše člane v bosanščini.

V začetku iztekajočega tedna je mufti prof. dr. Nedžad Grabus nagovoril člane Islamske skupnosti v Republiki. V svojem nagovoru je izpostavil zaskrbljenost nad hitrostjo širjenja virusa  in ponudil pogled na ohranjanje zdravja in življenja, skrbi za higieno, ohranjanje duhovnega miru in upanja v vero v Boga.

Imami s pomočjo krajših video posnetkov vsakodnevno nagovarjajo člane Islamske skupnosti in nudijo nasvete v trenutnih kriznih časih. Vsi posnetki so objavljeni na naši bosanski spletni strani. S to prakso bomo nadaljevali tudi v prihodnje.

Spletne strani bomo polnili z vsebinami, ki se navezujejo na trenutne razmere.

Izvajamo mekteb na daljavo.

Imami in muallime so že začeli z izvajanjem mekteba na daljavo. Uporabljajo razpoložljiva sredstva modernega komuniciranja in vzpostavljajo stike z otroki in jim pomagajo pri izvedbi pouka na daljavo.

Na dnevni ravni imami komunicirajo po telefonu s člani Islamske skupnosti in jim ponujajo pomoč pri organizaciji življenja v trenutnih okoliščinah. Posebej starejšim in pomoči potrebnim ponujajo pomoč pri oskrbi s hrano in drugimi nujnimi stvarmi za normalno življenje.

Pomoč pri preskrbi z življenjskimi potrebščinami.

Humanitarna organizacija Merhamet vodi akcijo ”Pomoč pri preskrbi z življenjskimi potrebščinami”. Na spletni strani www.merhamet.si so objavljeni kontakti in navodila za vse, ki jim je pomoč potrebna.

Od danes velja novi odlok Vlade Republike Slovenije, da zaradi epidemije bolezni COVID-19 velja začasna prepoved javnega zbiranja, ki je zelo stroga in popolnoma prepoveduje javno druženje, zbiranje ali kakršnokoli drugo obliko stikov več oseb. Zato vas pozivamo, da spoštujete navodila in ostanite doma.

Redno opravljajte molitve doma in prosite Boga, da nam pomaga prebroditi težke razmere. Nikoli ne pozabite Božje obljube, ki nam jo je dal v 186. stavku drugega kur’anskega poglavja:

”A ko te služabniki Moji za Mene povprašajo, Jaz sem resnično blizu! Odzivam se molitvi tistega, ki Me moli! In naj se tudi oni Meni odzovejo, in naj Vame verjamejo, da bi poučeni bili!” (El-Bekare, 186)

Naj nam Bog pomaga, amin!

 

mag. Nevzet Porić, podpredsednik Mešihata Islamske skupnosti v RS