Obvestilo za javnost ob kurban bajramu

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji obvešča javnost, da je kurban bajram v nedeljo, 11. avgusta 2019. Osrednja bajramska slovesnost bo v Ljubljani v športni dvorani Slovan na Kodeljevem.

Bajramsko molitev bo vodil mufti prof. dr. Nedžad Grabus, ki bo nagovoril zbrane vernike. Začetek bajramske molitve in nagovor muftija Grabusa sta predvidena ob 6.36 uri.

Ob kurban bajramu se verniki odpravljajo na romanje v sveti mesti Meko in Medino. Letos se je romanja v organizaciji Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji udeležilo 28 romarjev iz Slovenije.

Najpomembnejši dogodek romanja se dogaja na planoti Arefat, ki bo v soboto, 10. avgusta. Zbrani romarji preživijo cel dan na planoti Arefat v bližini Meke v molitvi k Vzvišenemu Bogu za boljši jutri vsega človeštva in sveta. Svet, v katerem živimo, je potreben molitve. Vsemogočni Bog nas je ustvaril različne in nas razsejal po vsem svetu. Bivanje muslimanskih romarjev na Arefatu simbolizira enakost ljudi pred Bogom ne glede na družbeni, materialni, politični ali kakršenkoli drug status, ki mu pripadamo. Simbolika bele barve in enakih oblačil romarjev nas spominja na dan, ko bomo prišli pred Vzvišenega Boga in brez kakršnihkoli privilegijev polagali račun za vse, kar smo storili na tem svetu. Zato je kurban bajram priložnost, da se ozremo nazaj in se poglobimo v svoja dejanja ter poiščemo možnost za morebitni popravek vsega slabega, kar smo storili sebi, svojim bližnjim, sorodnikom, prijateljem in Bogu. Vse na tem svetu je minljivo, tudi človek. Ostaja samo Vzvišeni in Plemeniti Bog. Zato se kot verniki in vernice moramo zavedati svoje minljivosti in negotovosti, ki je pred nami. Praznični dnevi so priložnost za kesanje, opravičilo pa tudi za veselje in radost. Priporočamo vernikom, da izkoristijo priložnost in radosti kurban bajrama delijo s svojimi najbližjimi, s svojimi sosedi in prijatelji. Pokažimo odprtost in iskrenost muslimanskega srca in dobrohotnost muslimanskega duha.

Tisti, ki se niso udeležili romanja praznujejo kurban bajram in ga preživljajo v družinskem krogu, saj je bajram družinski praznik, čas medsebojnega obiskovanja in obdarovanja. To je obdobje medsebojnega odpuščanja v katerem se poskušamo izogniti slabim navadam ter izboljšati duhovno stanje v katerem se nahajamo.

V Sloveniji bo bajramska molitev, poleg Ljubljane, organizirana tudi v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.

Bajram šerif mubarek olsun!

Islamska skupnost v RS