Mufti Grabus sodeloval na konferenci o verski svobodi v Washingtonu

V organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve ZDA je v Washingtonu, od 16. do 19. julija 2019, potekala druga konferenca o spodbujanju verske svobode v svetu.

Na konferenci je sodelovalo več kot tisoč udeležencev. Prva dva dneva konference sta bila posvečena predstavnikom nevladnih organizacij in tretji dan predstavnikom vladnega sektorja. Na poziv Ministrstva za zunanje zadeve ZDA in Veleposlaništva ZDA v Sloveniji je na konferneci sodeloval mufti prof. dr. Nedžad Grabus, predsednik mešihata Islamske skupnosti v RS.

Vprašanje verske svobode je globoko ukoreninjeno v vrednotah ameriške države in družbe. Verska svoboda je zagotovljena z Ustavo in je zaščitena z zakonskimi okvirji. ZDA vsako leto objavijo poročila o stanju verske svobode v svetu. V poročilih se posebna pozornost nameni manjšinskim verskim skupnostim. Predstavniki določene verske skupnosti so v določenih državah večina in v drugih manjšina. Zato se poskuša obuditi pomembnost vprašanj o spoštovanju človekovih in verskih pravic, svobodno izražanje in prakticiranje vere ne glede na številčnost določene verske skupnosti.

Uvodno besedo na konferenci je imel minister zunanjih zadev ZDA g. Mike Pompeo. Veleposlanik Sam Brownback je predstavil pomembnost in vlogo ZDA pri predstavljanju verske svobode v svetu. Na konferenci je spregovoril tudi posebni predstavnik Evropske unije za predstavljanje svobode religije in verovanja, g. Jan Figel. Bilo je organizirano več sklopov na katerih so predstavljeni trendi pri spoštovanju, razvoju, reduciranju in kršenju vprašanj svobode verovanja in religijske prakse v svetu.

Na konferenci, so s svojimi potresnimi izkušnjami, posebno vlogo imele žrtve, ki so preživele nasilje ali teroristični napad v sinagogi v ZDA, džamiji na Novi Zelandiji ali cerkvi v Šrilanki. Na konferneci so govorili predstavniki manjšinskih skupnosti, ki se soočajo z velikimi problemi pri religijski praksi na Kitajskem, Pakistanu, Sudanu in drugih državah.

Mufti Grabus se je srečal s pomočnikom na oddelku za evropska in evroazijska vprašanja, g. Matthew G. Boysem, s čem je bila potrjena stalna podpora ZDA pri afirmaciji verske svobode v Sloveniji. Mufti Grabus se je zahvalil g. Boysu za predstavljanje verskih svoboščin v svetu in poudaril, da je imela Islamska skupnost v Sloveniji v Veleposlaništvu ZDA v Ljubljani stalno podporo in prijatelje, ki razumejo in spodbujajo versko svobodo za vse verske skupnosti utemeljeno na demokratičnih principih in načelih o svobodi verovanja in prakticiranja vere. Mufti je izrazil prepričanje, da se bo partnersko sodelovanje v prihodnosti poglobilo in okrepilo skozi organizacijo različnih izobraževalnih in kulturnih programov ter širjenje zavesti o svobodi verovanja in prakticiranje vere.

Moto konference je bil spoštovanje svobode izbire in prakticiranje verovanja. V svojem nagovoru je bivši premier Velike Britanije Tony Blair povedal, da bodo pluralne države, ki spoštujejo pravico o svobodi verovanja srečnejše, imele bodo bolj povezovalno družbo ter bodo ekonomsko bolj uspešne in razvite.

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji se zahvaljuje Veleposlaništvu ZDA v Ljubljani za organizacijo sodelovanja muftija Grabusa na konferenci o spodbujanju verske svobode v Washingtonu.