Duhovna podpora pri vzgoji

Šola in učenje sta pomemben del življenja staršev in otrok. Zelo pogosto sta tudi tema družinskih pogovorov in vir različnih čustev, tako prijetnih kot tudi manj prijetnih. V šolskem okolju, na izpitih, na hodnikih in v razredu učenci doživljajo različne občutke in zelo pogosto jih prinašajo tudi domov. Občutki vplivajo na otrokovo koncentracijo, samoregulacijo, obnašanje, strategijo, učenje, motivacijo, razvoj in tudi na počutje.

Zato vzgoja otrok ni lahka naloga, saj v odnosu z otroki prej ali slej naletimo na številne izzive in dileme. Starševstvo zahteva jasno postavljen cilj – pripraviti otroka na samostojno življenje v družbi. Osnove vzgajanja otrok, ki jih poudarjajo psihologi, izhajajo iz preproste formule, to sta brezpogojna ljubezen in disciplina.

Vzgoja ni sprint, temveč je maraton, in zato ima duhovni segment za vernika pomembno vlogo. Vsak starš ima prej ali slej določene pomisleke in pri vzgoji doživlja težke trenutke, zato priporočamo nenehno izrekanje dove (priprošnje) Bogu.

Starši imajo predvsem nalogo ponuditi vzorec vedenja, podpore in zaščite svojega otroka ter ga usmerjati. Pomembno je, da starši razumejo otrokove občutke in potrebe, da mu lahko pomagajo. Razumevanje in pravilno ravnanje pa sta včasih zelo težka in polna dvomov.

Dova je odraz prioritet. Izrekamo dovo za tisto, kar je trenutno za nas najpomembnejše v življenju. Če sta to pravilna vzgoja in olajšanje izzivov, ki so prisotni pri vzgoji, potem je zanesljiva rešitev ravno v dovi, saj je iskrena starševska dova vedno uslišana. Pri tem je pomembno opozoriti na vztrajnost in zavest o kontinuiranem procesu. Ko damo vse od sebe, upoštevamo vsa priporočila, da svoje otroke pravilno usmerimo, sledi dova, izrekanje naših želja Bogu, ki je za nas varno in zanesljivo zavetje. Takrat smo lahko prepričani, da smo svojo obveznost izpolnili.

Dova nima ustaljene oblike, a smo za lažjo izpoved pripravili manjši pripomoček, ki naj bo vaša usmeritev:

V imenu Allaha, Milostnega, Usmiljenega!

 Allah moj, o Ti, ki si ustvaril ljubezen in ki nas imaš rad bolj kot mati svojega otroka in tudi bolj kot je ljubiti mogoče, hvala Ti za čudovit občutek in vlogo starša ter milost, ki si mi jo podaril.

 Vzgoja otrok je moja odgovornost, zahtevna naloga, zato Te prosim za modrost in da me usmeriš k pravim besedam in nasvetom, ki jih bom znal/a uporabiti v pravem trenutku. Prosim Te, pomagaj mi, da jih bom zmogel/zmogla poučiti, da sta vztrajnost in pravičnost tisto pravo in da si Ti edina opora ter da so besede (dova), namenjene Tebi, najmočnejši adut.

Allah moj, prosim Te, naj bodo moji otroci takšni, s kakršnimi boš Ti zadovoljen, da se jih ne bom nikoli sramoval/a. Daj jim, naj občutijo veselje v veri, občutek varnosti in srce, ki bo predano Tebi. Ne dovoli, da bi bili pokorni komurkoli drugemu razen Tebi, ter pomagaj, da bodo krepili in ohranjali občutek bogaboječnosti v javnosti in tedaj, ko so sami.

Ti si tisti, ki nas lahko zaščiti, vzemi nas pod svoje okrilje in nas ne pusti samih. Obvaruj naše otroke vsakršnega zla, nepravičnosti, nesreče, bolezni, poškodb in nevarnih odvisnosti. Varuj jih pred nezaželenimi lastnostmi, prevzetnostjo, sebičnostjo, hinavščino, zlobo, pohlepom, obvaruj jih vsakršnega greha. Daj jim sposobnost, da bodo sprejemali dobre odločitve in da bodo vedno težili k dobrim, plemenitim, iskrenim dejanjem. Navdihni jih za razumna in odločna dejanja ter jim podari koristno znanje. Naj jih krasita občutek milosti in skrbi za druge, ki potrebujejo pomoč. Naj jim ne bosta tuja občutek in pomen medsebojne ljubezni, spoštovanja, cenjenosti in iskrenosti.

Allah moj, prosim Te, omogoči mojim otrokom, da bodo izbrali življenjskega sopotnika/co, ki bo Tebi vdan/a, bogaboječ/a, pošten/a, ljubezniv/a, pameten/a, zdrav/a, s katerim/o bosta v medsebojni ljubezni in ljubezni do Tebe iskreno uživala ter razvijala svojo družino na pravi poti. Iz svoje milosti jim podari tuzemno udobje, tako da bodo k Tebi prišli skozi vrata hvaležnosti.

Obvaruj moje otroke raznih dolgov in nedovoljenega imetja. Naj bodo tisti, ki bodo vedno pomagali in varovali druge.

Če jih izkušaš, potem jim podari potrpežljivost (sabur).

Allah moj, prosim Te za tesen, ljubeč in srečen odnos z mojimi otroki. Naj ne pozabijo na naš trud in dobroto in naj nam to povrnejo, ko bomo stari in nemočni.

Amin!