Obvestilo za javnost ob ramazanskem bajramu

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji sporoča, da se po tridesetdnevnem postu v četrtek, 14. junija 2018, s sončnim zahodom končuje mesec ramazan. Tridnevno praznovanje ramazanskega bajrama se začne v petek, 15. junija 2018.

Osrednja bajramska slovesnost bo v petek, 15. junija 2018, v Ljubljani v Hali Tivoli. Bajramsko molitev bo vodil mufti prof. dr. Nedžad Grabus, ki bo ob tej priložnosti nagovoril zbrane vernike. Začetek bajramske molitve in nagovor muftija Grabusa sta predvidena ob 5.50.

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji bo bajramske slovesnosti organizirala v sedemnajstih mestih po Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju in Novi Gorici.

V postnem mesecu ramazanu so se verniki duhovno krepili, medsebojno spoznavali in družili, spodbujali opravljanje dobrih del in se zavedali, kakšne posledice pri človeku in v širši družbeni skupnosti puščajo pomanjkljivosti, kot so oholost, zavist, skopost in samovšečnost. V ramazanu so krepili vrednote, kot so dobrodelnost, darežljivost, skromnost, strpnost itd. V postnem mesecu so se še posebno globoko zavedali dejstva, da skoraj milijarda ljudi na svetu nima normalnega dostopa do hrane, vode in osnovnih življenjskih potrebščin.

Bajram je praznik, ki ga muslimani praznujejo ob koncu postnega meseca. Zaznamuje radost v dušah ljudi, ki so s postom očistili svoje srce sovraštva, svoj jezik grdih besed, svoje roke slabih dejanj. To so dnevi, ko slavijo zmago nad samim seboj in izkazujejo pokornost Vzvišenemu Bogu. Bajram je za vsakega muslimana in muslimanko poseben dan, ker je končno dejanje po postnem času, v katerem se pozabljajo morebitne zamere, obiskujejo sorodniki, prijatelji in sosedi ter obdarujejo otroci.

Vsem članom Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji želimo vesel in blagoslovljen bajram, vsem našim prijateljem, sosedom in sodržavljanom pa želimo veliko osebnega miru, veselja, napredka, obilico veselih in prijetnih življenjskih trenutkov.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

(Srečen in blagoslovljen bajram)