Nadškofovo voščilo ob ramazanskem bajramu

Ob ramazanskem bajramu je ljubjanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore voščil muftiju prof. dr. Nedžadu Grabusu in muslimanom v Sloveniji ob ramazanskem bajramu. V voščilu je zapisal:

Spoštovani gospod mufti dr. Nedžad Grabus,

dovolite mi da ob sklepu svetega meseca ramazana, Vam in vernikom Islamske skupnosti v Sloveniji voščim obilo Božjega blagoslova.

Postni čas je za vsakega vernika milostni trenutek poglabljanja duhovnega in verskega življenja ter povabilo, da okrepi pripadnost vrednotam svoje verske skupnosti. Katoličani in muslimani delimo številne vrednote, ki nas združujejo in povezujejo. Na to je spomnil sveti papež Janez Pavel II. v svojem govoru 4. februarja 1982 v Nigeriji, ko je dajal, da: “vsi, katoličani in muslimani, živimo pod istim soncem enega in usmiljenega Boga. Branimo človekovo dostojanstvo, častimo Boga in izpovedujemo popolno pokorščino Njemu … kršanstvo in islam imata številne skupne točke: privilegij molitve, dolžnost pravičnosti in sočutno miloščino, predvsem pa sveto spoštovanje do človekovega dostojanstva, ki je temelj vseh človekovih pravic, vključno s pravico do življenja …”

Prepričan sem, da bosta post in praznični čas, ki sledi ramazanskemu bajramu, okrepila prizadevanja islamskih vernikov v Sloveniji za skupno dobro, pravično družbo in spoštovanje vrednot. Ravno o pomenu vrednot je izpostavljeno v letošnjem voščilu islamskim vernikom, ki ga je priprvil Papeški svet za medverski dialog in Vam ga prilagam temu pismu.

Hvaležni za Božje usmiljenje in številne darove, ki jih Vsemogočni naklanja ljudem dobre volje, Vam iskreno čestitam ob ramazanskem prazniku.

Prejmite lepe pozdrave,

msgr. Stanislav Zore OFM

Ljubljanski nadškof metropolit in

predsednik SŠK