Uspešno organiziran 12. Festival bosanske hrane

Na Stritarjevi ulici v Ljubljani je v soboto, 14. aprila 2018, potekal 12. Festival bosanske hrane, ki ga prireja Žensko združenje Zemzem, ki je postal prepoznaven in pričakovan pomladni dogodek.

Ponosne bosanske kuharice, tako kot je ponosna Bosna na svojo zgodovino in kulturo prehranjevanja, vsako leto na festivalu predstavijo izbrane jedi, ki so pripravljene po izvirnih receptih ter z veliko ljubezni.

Na stojnicah so si obiskovalci Festivala lahko priskrbeli kos baklave, kultne sladice, ki je po izkušnjah dosedanjih Festivalov prva in najpogosteje iskana bosanska jed. Na stojnicah so članice ponudile tudi pite kot so sirnica, krompiruša in zeljanica ter sladko in sveže pripravljeno halvo, ki se po tradicionalnem izročilu pripravlja kot naznanilo prazničnega razpoloženja ali kot dobrodošlica. Za članice ŽZ Zemzem je festival praznik in priložnost, ko lahko iskažejo izjemno gostoljubnost, ki je ena izmed pomembnih sestavin bosanske kulinarike.

Popoln okus baklave in halve ne bi bil brez prave bosanske kahve, ki so jo obiskovalci Festivala tudi letos privoščili iz Guinessove džezve. Bosanska kahva predstavlja pomemben družbeni moment, kar priča tudi podatek, da se je v Bosni priprava kave v preteklih stoletjih razvila do takih ceremonialnih širin, da se je štela za umetnost. Pravimo, da se prava bosanska kahva peče, ne pa kuha, saj kava ne vre v vodi ampak se mleti in malo popečeni kavi prilije vroča voda in počaka, da zavre. Na tradicionalen način je bila pripravljena tudi tokratna kava v Guinessovi džezvi.

Festival je spremljal kulturni program, in sicer z nastopom reperja Zlatana Čordića ter folklornimi koreografijami Kulturnega društva Ljiljan, Sevdah, Sandžak ter Izvor. Vsi skupaj so poskrbeli, da je Festival potekal v veselem vzdušju.

Vsi pretekli festivali kot tudi 12., ne bi bili smisleni brez članic, ki so v preteklem obdobju in dneh vložile ogromno časa in energije za vse priprave. Vsem članicam ŽZ Zemzem se zahvaljujemo za podporo, ki so tudi letošnji festival namenile izgradnji džamije v Ljubljani.

Žensko združenje Zemzem se za podporo in pomoč pri organizaciji zahvaljuje Islamski skupnsoti v RS, predvsem Izvršnemu odboru Ljubljana, podjetju Vispak, ki vsako leto ponudi vsestransko pomoč in podporo s svojimi izdelki ter podjetju Mandoras. Zahvala gre tudi izvajalcem kulturnega dela programa, ki so si vzeli čas in prišli popestriti dogajanje na Stritarjevi ulici.

Kulturni dogodek 12. Festival bosanske hrane je podprt s strani Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

Ela Porić

Utrinke s 12. Festivala bosanske hrane si poglejte v priloženih fotografijah: