Sporočilo za javnost

Obveščamo javnost, da bo v sredo, 25. oktobra 2017, potekala znanstvena konferenca Stoletje Islamske skupnosti v Sloveniji, v organizaciji Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes v sodelovanju z Islamsko skupnostjo v Republiki Sloveniji. Znanstvena konferenca poteka ob pomembnem jubileju, in sicer stoti obletnici institucionalnega delovanja Islamske skupnosti na Slovenskem in stote obletnice od postavitve džamije v Logu pod Mangartom, ki so jo med 1. svetovno vojno zgradili bošnjaški vojaki kot pripadniki avstro-ogrske vojske.

Ugledni profesorji iz Slovenije in Bosne in Hercegovine bodo na celodnevni konferenci predstavili svoje članke, ki bodo zbrani v zborniku. Okvirne teme predstavitvenih člankov konference zajemajo zgodovinski razvoj islamske skupnosti, religijska vprašanja 20. stoletja, narodna in nacionalna vprašanja v povezavi z religijo, politični in družbeni vidiki religije, medreligijski dialog ter diskurz o islamu v Sloveniji in Evropi. Svoja razmišljanja bodo v sklopu petih panelov konference predstavili: prof. dr. Ivan Štuhec in doc. dr. Mari Jože Osredkar s Teološke fakultete v Ljubljani, dr. Mateja Ratej z Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU, prof. dr. Dragan Potočnik s Filozofske fakultete v Mariboru, dr. Janez Markeš in dr. Ali Žerdin iz Časopisne hiše Delo, prof. dr. Srečo Dragoš s Fakultete za socialno delo, prof. dr. Marko Kerševan, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Aleš Črnič s Fakultete za družbene vede, doktorski študent Denis Striković, mag. Nevzet Porić in mufti prof. dr. Nedžad Grabus ter ugledni profesorji iz Bosne in Hercegovine prof. dr. Enes Karić s Fakultete za islamske vede v Sarajevu, zaslužni profesor Mato Zovkić s Katoliške fakultete v Sarajevu, prof. dr. Šaćir Filandra in prof. dr. Senadin Lavić s Fakultete za politične vede v Sarajevu, prof. dr. Nevzet Veladžić s Pravne fakultete v Bihaću in banjaluški mufti dr. Osman Kozlić.

Otvoritev konference bo ob 9. uri zjutraj v Hotelu Union v Ljubljani (dvorana Orhideja). Zbrane goste in predavatelje bodo pozdravili mufti prof. dr. Nedžad Grabus, msgr. dr. Anton Jamnik, ljubljanski pomožni škof, prof. dr. Enes Karić in minister za kulturo g. Anton Peršak.

Konferenca poteka pod častnim pokroviteljstvom Ministra za kulturo Republike Slovenije Antona Peršaka.

                            Kulturno-izobraževalni zavod Averroes in Islamska skupnost v RS