Nasveti za starše ob začetku novega mektebskega leta

Etimološki pomen besede mekteb

Beseda mekteb (verouk) je etimološko izpeljana iz besede ketebe, jektubu, kitabetun kar pomeni pisati. Iz istih črk K-T-B oblikujemo besede: kitabun kar pomeni knjiga, mektebun kar pomeni miza, in mektebetun kar pomeni knjižnica. Vsi ti pojmi so neposredno povezani s pridobivanjem znanja in versko vzgojo. V današnjem sodobnem jezikoslovju ta izraz pomeni urad ali pisarna. V različnih zgodovinskih obdobjih so obstajali sibjan-mektebi (mektebi za otroke), mektebi-ibtidaije (triletna osnovna šola), ter ruždije (srednješolsko izobraževanje).

Danes je mekteb organizirani koncept, kombinacija verskega znanja in prakse, s katero Islamska skupnost zagotavlja pravilno razumevanje vere in življenja otrok od 7. do 19. leta starosti. Kot tak je mekteb nenadomestljiva oblika pri oblikovanju osebnosti vsakega vernika, ker ponuja sistematičen pristop pri pridobivanju znanja in njegovi uporabi v življenju.

Graditelji uspešnega mekteba so: učitelji (muallimi), starši in učenci

Težko je ostati ravnodušen pri poslušanju s koliko ljubezni in pozornosti je poslanec Muhammed, a.s., govoril o otrocih: “Spoštujte svoje otroke in jih lepo vzgajajte.” (Ibn-Madže) Ta nasvet je še posebej namenjen staršem, kot tudi učiteljem, ki bi morali biti zrcalo znanja in prakse svojim učencem. V tem smislu so naslednji nasveti naslovljeni zlasti staršem:

1.Spoštujte svojega otroka! Starši pogosto podcenjujejo svoje otroke. Tudi otroci si zaslužijo spoštovanje. Treba jim je izkazati to spoštovanje. To jim bo pomagalo pri oblikovanju njihove osebnosti.

2.Pogovarjajte se s svojim otrokom! Obstaja pregovor, ki pravi: “Včasih se je komuniciralo, da bi se živelo, a danes se živi, da bi se komuniciralo.” Koliko staršev danes sploh ne govori s svojimi otroki? Pogovori ne smejo biti samo tisti nujni: ko se nekaj lahko ali ne sme storiti. Odsotnost komunikacije s straši, lahko pripelje do tega, da so otroci prepuščeni sami sebi in drugim.

3.Skušajte razumeti njihovo narav! Otroci živijo na svoj, poseben, način življenja, pogojen z njihovim fizičnim in intelektualnim razvojem. Starši, ki so že šli skozi to fazo, morajo razumeti svoje otroke, njihov jezik in njihov svet. Bodite pozorni na njih, kot se navaja v hadisu Muhammeda, a.s.: “Tisti, ki nima milosti za mlade in ne spoštuje časti odraslega, ne pripada nam.”

4.Vzemite si čas za svojega otroka! Obstaja dovolj časa, ki ga starš lahko nameni svojemu otroku. Otrok se bo tako počutil pomembnega in cenjenega. To bo prispevalo k samozaupanju in pravilnem razvoju. Obenem bo preprečilo zlorabo časa.

5.Pogovarjajte se z učitelji! Zelo majhno število staršev govori z učitelji o svojih otrocih. Roditeljski sestanki so pomembni, vendar ne zadostujejo za pridobitev prave povratne informacije, ki je zelo pomembna za starše in učitelje. Zato pokličite učitelja in se pogovorite z njim. Odkrijte mu nekatere posebnosti vaših otrok: vsak človek je svet zase. Ne pričakujte, da bo vsak otrok produkt določenega modela.

Ob začetku novega mektebskega leta čestitamo vsem učencem, njihovim staršem in učiteljem, z željo, da jim znanje, ki ga pridobijo v mektebu pomaga pri oblikovanju njihove osebnosti.

Pripravil: Nevres MUSTAFIĆ