Iftar za izobražence v noči Kadr

V sredo, 20. junija 2017, je na predlog muftija prof. dr. Nedžada Grabusa potekal iftar za izobražence oziroma vse tiste, ki so v preteklem letu zaključili določen študijski program. Ker je ob tej priložnosti poudarjeno znanje, uspeh in napredek sta srečanje in iftar, simbolno, potekala v 27. noči ramazana, ki predstavlja noč znanja.

V noči Kadr se je začelo razodetje Kur’ana, in sicer s prvim poglevjem Alek in ravno prvi ajet (verz) poglavja Alek govori o znanju. Noč Kadr je noč znanja, noč usode in moči in ravno znanje je moč.

Spoznavnega srečanja in iftarja se je udeležilo 21 izobražencev, od tega je njih 14 zaključilo dodiplomski študij, 5 magistrski študij in dve osebi sta zaključili doktorski študij. Dogodka so se udeležili tudi drugi prijatelji in podporniki Islamske skupnosti, ki podpirajo različne kulturno-izobraževalne projekte in uživajo določen ugled družbe in Skupnosti.

Iz vrst izobražencev je prisotne nagovorila tudi mag. Sanela Halilović, ki je zbranim predstavila pomen vključevanja in podpiranja delovanja Islamske skupnosti in Zavoda Averroes.

Ob tej priložnosti je mufti prof. dr. Nedžad Grabus čestital vsem zbranim izobražencem in med drugim poudaril ”da samo izobraženi ljudje lahko spreminjajo svet. Dejstvo je pa tudi, da izobraženi in strokovni ljudje povzročajo veliko gorja v svetu ter sodelujejo pri pomembnih odločitvah. Naša misija je, da ljudi poučujemo dobru, jim vlivamo radost do življenja ter da jo delijo s tistimi, ki so jim blizu in s sočlovekom. Naša skupnost je majhna in ne more vplivati na globalno področje lahko pa vsak izmed nas vpliva na samega sebe, kar je tudi kur’anski moto v verzu: ‘Bog ne bo spremenil stanja določenega naroda vse dokler se ne spremeni narod sam.”’ Med drugim jim je sporočil tudi to, da naj se kot mladi in izobraženi ljudje ne obremenjujejo s prevladujočimi in vsiljivimi ideologijami in jim ne podlegajo temveč naj se usmerijo na svojo odprtost in univerzalost, saj je tak tudi sam islam. Naša naloga je, da skupaj ustvarjamo odprto skupnost muslimanov v Sloveniji, ki ne bo zaprta temveč povezovalna. In v tem kontekstu smo vsi odgovorni.

Vsem zbranim izobražencem je mufti prof. dr. Nedžad Grabus dodelil Bosansko-slovenski slovar in knjigo stotih izbranih hadisov Tako je govoril poslanec Muhamed, a.s. Obe knjigi sodita med izdaji Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes.

Spoznavno srečanje je zaključeno s hair dovo (priprošnjo) in iftarjem s katerim smo zaključili 26. dan meseca ramazana.