Dobrodelnost džemata Jesenice

Mufti Nedžad Grabus in sekretar Nevezet Porić sta v soboto, 10. junija 2017, obiskala džemat Jesenice. Bila sta sta v družbi gostiteljev imama Munzirja ef. Čelenke, predsednika izvršnega odbora Fuada Omerdića in člani džemata Jesenice, ki so priredili donatorski iftar za džamijo v Ljubljani.

Imam Munzir ef. Čelenka doživlja projekt izgradnje džamije kot svoj lastni. Že od svojih študentskih dni v Sarajevu, je bil vključen v aktivnosti Medžlisa Islamske skupnosti Sarajevo, ki so bile organizirane za zbiranje donacij za zemljišče kjer se gradi ljubljanska džamija. S svojim iskrenim pristopom in zaupanjem, ki ga je vzpostavil s člani skupnosti na Jesenicah, že sedmo leto zapored prirejajo najboljše donatorske iftarje v Sloveniji za ljubljansko lepotico. V džematu je izoblikovana atmosfera enotnosti, skladnosti in ponosa, ker so kot pravijo, del najbolj pomembnega projekta muslimanov v Sloveniji. Predsednik izvršnega odbora džemata Jesenice, hadžija Fuad Omerdić, poudarja, da so zadovoljni z doseženim nivojem delovanja džemata. To potrjuje veselje na obrazih vernikov, ker jim prostori na Jesenicah ponujajo mir in duhovno umirjenost. Poudarjajo, da so vsi, ki spoštujejo red in disciplino dobrodošli v džematu.

V džematu Jesenice razumejo potrebe drugih in so tudi vedno pripravljeni pomagati. V letu 2017 so večkrat pokazali svojo dobrosrčnost in dobrodelnost s podpiranjem projektov v džematih, kot so Trbovlje, Koper, Ljubljana, humanitarnih akcij Merhameta, itd. Posebnost džemata Jesenice je, da so veliki zagovorniki izgradnje džamije v Ljubljani in imajo precejšnje število vakifov. Zahvaljujoč zaupanju, ki je vzpostavljeno med imamom Munzirjem Čelenko, predsednikom izvršnega odbora Fuadom Omerdićem  in člani džemata, se je povečalo število članov džemata in prav tako je viden napredek na vseh področjih delovanja.

Mufti dr. Nedžad Grabus je poudaril, da se na Jesenicah počuti kot v svojem džematu, saj je to edini džemat v katerem je delal kot imam. Poudaril je, da so rezultati in raven organiziranosti džemata rezultat truda, ki ga je s svojim delom vložil Munzir ef. Čelenka skupaj z izvršnim odborom in člani skupnosti. Glede na predanost in močno podporo, ki jo je pokazal džemat Jesenice pri gradnji džamije, bo verjetno del bodočega Islamskega kulturnega centra poimenovan kot “kotiček ali vakuf džemata Jesenice”. Mufti je poudaril, da v bližji in širši okolici ni podobnega primera tako velikega truda in dobrodelnosti, ki ju ljudje vlagajo v izgradnjo džamije ali kateregakoli drugega verskega objekta. Vsi se zavedamo, da je džamija v Ljubljani naš ponos in vprašanje dostojanstva za katerega smo bili prikrajšani že desetletja. Obvestil je tudi vernike, da je Islamska skupnost z lastnimi sredstvi, donacijami vernikov iz Slovenije zgradila dostopno cesto in infrastrukturo do džamije, ki jo bo podarila mestu Ljubljana. Prispevamo veliko vendar ničesar ne zahtevamo. Bolje je prispevati kot prejemati sadako (miloščino) in izgubiti svobodo. Še posebej se je zahvalil vernikom na Jesenicah, ki so ob tej priložnosti zbrali 10 tisoč evrov za nakup zemljišča od sosedov z namenom ureditve novih zemljišč poleg džamije.

Na koncu je izrečena molitev (priprošnja) Vzvišenemu Bogu, da nam pomaga pri dokončanju izgradnje džamije v Ljubljani in nas nagradi z dženetom (rajem).