Mevludska svečanost ”Proljeće vjere” v Ljubljani

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji v organizaciji Urada Muftija je organizirala mevludsko svečanost ”Proljeće vjere”, ob rojstvu poslanca Muhammeda, a.s., ki je potekala v soboto, 22. aprila 2017, v Ljubljani.

Božji poslanec Muhammed, a.s., je rojen spomladi, 20. aprila 571. leta oziroma 12. rebiu-l-evvela, po hidžretskem koledarju. Simbol veselega rojstva je opomnik na trajno mladost in spomladanski pridih vere. Islamska skupnost v Sloveniji bo razvijala zavest o pomembnosti misije poslanca Muhammeda, a.s., s pomočjo tradicionalnega pogleda, ki je globoko ukoreninjen v muslimanskem življenju v tem delu Evrope.

Na mevludski svečanosti je nastopil ženski zbor džemata Ljubljana Alhambra z izvedbo mevluda (hvalospeva, ki se melodično izvaja ob rojstnemu dnevu poslanca Muhammeda, a.s.) ter ilahij in kasid (pobožne pesmi) o Bogu in poslancu Muhammedu, a.s. Članice zbora Alhambra so ob tej priložnosti premierno izvedle prvo ilahijo v slovenskem jeziku ”Slavil bi te Gospodar moj”, oziroma prepev bosanske ilahije v slovenskem jeziku ”Zvao bih te Gospodaru”.

V programu je nastopil zbor Medžlisa Islamske skupnosti Sarajevo s prekrasnim učenjem mevluda, ilahij, ezana in salavatov. Posebno lepoto in toplino programu je s svojim nastopom in recitiranjem Kur’ana, dodal hafiz Aziz Alili.

V vlogi gostitelja in idejnega predlagatelja mevludske svečanosti je prisotne pozdravil mufti prof. dr. Nedžad Grabus. V svojem nagovoru je seznanil prisotne z razlogi organizacije tovrstnega programa. Za tem je govoril o poslancu Muhammedu, a.s, kot ”proljeću vjere”. Mufti je poudaril, da bo Islamska skupnost v Sloveniji nadaljevala tudi v prihodnje z organiziranjem mevludske svečanosti ”Proljeće vjere”, posebej zato, ker so tovrstni programi pomembni za bodoče delovanje džamije v Ljubljani.

Prisotne je nagovoril svetovalec za verska vprašanja pri Veleposlaništvu Republike Turčije v Sarajevu, gospod Hasan Atli, ki je v svojem nagovoru ponudil določene nasvete o tem kako pravilno slediti poslanca Muhammeda, a.s. Čestital je muftiju Grabusu kot tudi ostalim članom Islamske skupnosti v Sloveniji za odlično organizacijo, z željo, da se s prireditvijo nadaljuje tudi v prihodnje.

Glavni gost mevludske svečanosti je bil glavni imam Medžlisa Islamske skupnosti Sarajevo, dr. Ferid Dautović, ki se je v svojem nagovoru zahvalil za povabilo, da sodeluje v mevludski svečanosti v Sloveniji. Spomnil je na pomembne trenutke iz življenja poslanca Muhammeda, a.s., z nasveti kako slediti Poslanca ob navedbi kur’anskih stavkov o Muhammedu, a.s., in njegovemu načinu vedenja do drugih ljudi. V sklopu mevludske svečanosti je v petek, 21. aprila, organizirano predavanje na katerem je dr. Dautović bolj obširno govoril o poslancu Muhammedu, a.s., delovanju Medžlisa Islamske skupnosti Sarajevo in izzivi s katerimi se srečujejo imami pri delu v sodobni družbi.