Delegacija Islamske skupnosti po poteh herojev prve svetovne vojne

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji v letu 2017 zaznamuje stoto obletnico postavitve džamije v Logu pod Mangartom. V sklopu pomembnega jubileja je delegacija Islamske skupnosti na čelu z muftijem prof. dr. Nedžadom Grabusom, generalnim sekretarjem Nevzetom Porićem ter sodelavci Harisom Muratagićem, Ifetom Suljićem, Muhamedom Halilovićem in Elvisom Šabovićem, v sredo 12. aprila, obiskala župana občine Gallio v Italiji, g. Emanuela Munarija. Na sestanku, ki je potekal v prostorih Občine, so bili prisotni še Danillo Finco, lokalni zgodovinar, Stefano Dalla Valle, predsednik društva, ki skrbi za negovanje spomina na prvo svetovno vojno in Denis Lunardi iz oddelka za turizem.

Delegacija se je odzvala pozivu občine Gallio z namenom, da pomaga pri definiranju oziroma urejanju zapuščenega vojnega pokopališča iz prve svetovne vojne v katerem so pokopani tudi Bošnjaki, ki so se borili na strani avstro-ogrske vojske. Predstavniki občine Gallio so zaprosili muftija prof. dr. Nedžada Grabusa za pomoč pri realizaciji njihovih namenov. Delegacija Islamske skupnosti je obenem obiskala tudi monumentalni spomenik v Asiagu v katerem se nahaja kostnica in kosti šestdeset tisočih vojakov iz prve svetovne vojne.

Misija Islamske skupnosti v Sloveniji je razvijanje zavesti o pomembnosti medsebojnega razumevanja, spoznavanja različnosti in povezanosti ljudi v evropskem prostoru. Stota obletnica postavitve džamije v Logu pod Mangartom je obletnica s katero obujamo spomine na naše prednike in njihovo junaštvo.