Blagoslovljena noč Lejletu-r-regaib

V četrtek, 30. marca 2017, po sončnem zahodu (akšam namazu), oziroma 2. redžeba 1438 h. g., nastopi blagoslovljena noč Lejletu-l-regaib, znana kot noč želja, upanja in ibadeta (bogoslužja).

Po islamskem koledarju so noči Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-miradž, Lejletu-l-berat in Lejletu-l-kadr, blagoslovljene noči, ki imajo večjo vrednost kot ostale noči.

Blagoslovljene (mubarek) noči predstavljajo izbrana obdobja, ki imajo po islamskem nauku večjo vrednost kot ostale in so simbolno vezane ali na določene dogodke iz zgodovine islama ali pa so odraz Božje milosti. Čeprav verniki verjamemo, da so vrata Božje milosti vedno odprta, je milost v blagoslovljenih nočeh neizbežna za vse tiste, ki jih izkoristijo za bogoslužje. Priporočena je, da se bolj intenzivno posvečamo molitvi, prostovoljnemu postu, branju Kur’ana ipd.

Noč Lejletu-r-regaib nastopi v začetku hidžretskega meseca redžeba, ki napoveduje prihod najbolj izbranega meseca nad vsemi meseci, mesec posta, ramazana, ki letos nastopi 27. maja 2017.

Priporočeno je, da se v teh izbranih trenutkih ponavlja priprošnja (dova) poslanca Muhammeda, a.s., in sicer:

“Allahume barik lena fi redžebe ve šabane ve belligna ramadan.”

Allahu naš, podari nam blagoslov v redžebu in šabanu ter nam omogoči, da pričakamo ramazan.

Napisana priprošnja (dova) je povezava med nami in Stvarnikom, zato jo priporočamo, ker pa je to noč želja, upanja in milosti, pozivamo vse vernike, naj te posebne trenutke izkoristijo in poskrbijo za zapolnitev svojih duhovnih potreb.