Reisu-l-ulema Husein Kavazović na uradnem obisku pri Islamski skupnosti v RS

V petek, 9. decembra 2016, in soboto 10. decembra 2016, je reisu-l-ulema mag. Husein Kavazović skupaj z direktorjem uprave za verske zadeve mag. Nusretom Abdibegovićem in šefom kabineta Rifata Fetića obiskal Islamsko skupnost v Republiki Sloveniji.

Reisu-l-ulema je v petek vodil molitev v Ljubljani. V svojem nagovoru je poudaril, da je živeti moralno in popolnoma jasno in odprto zagovarjati tisto, o čemer poučuje naša vera, obrazec, po katerem imamo muslimani v Evropi možnost biti razumljeni in sprejeti. Seveda se zaupanje drugih mora zaslužiti. Ali ni Božji Poslanec enemu od svojih ashabov, ko ga je ta povprašal za najboljša dela v islamu, kot to prenaša Abdullah b. Amr, svetoval: ”Da pomagaš revnim in pozdravljaš s selamom (širiš mir) tistega, ki ga poznaš, in tistega, ki ga ne poznaš.” (Buhari, Isti’zan, 10)

”Vedno bodo obstajali tisti, ki bodo rušili mostove, ki jih bomo gradili z našo okolico. A to nam ne sme odvzeti poguma pri naši vztrajnosti, kot nas je učil Poslanec, a.s. Bosansko-hercegovski muslimani bi lahko bili vzor in primer, kako nositi svoje breme. Preizkušenj je veliko, a Božja obljuba vedno stoji na koncu naše poti. Allah ne bo dovolil, da vernikov trud propade, ne trud moškega in ne trud ženske, kot piše v Kur’anu. Tu, bratje in sestre, imate svoj dom in zatočišče. Tu skrbite za svoje družine v miru in harmoniji z okolico, v kateri živite. Če boste našli mir v svojem srcu, boste našli mir tudi v srcih drugih ljudi. Če bo v vas ljubezen do drugega, bo nekje tudi razumevanje za vas. Nikoli ne pozabite nasvetov, ki nam jih je dal Poslanec, a.s.: ‘Najboljši od vas je tisti, ki največ koristi drugim. Tekmovanje v dobrem je smisel naše vere.’ Tu skupaj z vašim muftijem gradite džamijo. To je vaša skupna hiša, dom za generacije, ki se bodo tu rodile in po katerih bomo znani. To je blagoslovljen čas za vašo skupnost in to generacijo muslimanov. Ne izpustite priložnosti in bodite del tega blagoslovljenega trenutka, svetlobe, ki se je pokazala na vašem obzorju, ” je med drugim povedal reisu-l-ulema Kavazović.

Po petkovi molitvi se je reisu-l-ulema Kavazović srečal z imami Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Ob tej priložnosti se jim je zahvalil za trud, ki ga vlagajo v svoje delo. Povedal je, da je misija Islamske skupnosti združevati ljudi. Prav tako je poudaril, da se zaveda, da so muslimani v Sloveniji v epohalnem projektu, ki ga tudi sam spremlja. ”Lahko ste srečni, da ste del tega velikega projekta gradnje džamije. Prihodnje generacije vas bodo prepoznale po tem projektu. Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je dober predstavnik islama v Evropski uniji in vi lahko na poti k Evropi pomagate tudi nam v BiH,” je povedal reis Kavazović.

V nadaljevanju je imel direktor uprave za verske zadeve mag. Nusret Abdibegović delovni sestanek z imami, na katerem so govorili o delu imamov, verouku, džematu ipd.

Ob zaključku prve faze gradnje Islamskega kulturnega centra v Ljubljani je Islamska skupnost v Republiki Sloveniji organizirala svečano večerjo, na kateri so bili prisotni imami, člani Mešihata, člani Zbora Islamske skupnosti v RS, vakifi, donatorji in aktivisti. Ob tej priložnosti je prisotnim nekaj besed kot gostitelj namenil mufti prof. dr. Nedžad Grabus. Govoril je o projektu gradnje džamije, trenutnem stanju in načrtih za prihodnost. Svojo hvaležnost je izrazil Rijasetu Islamske skupnosti v BiH in reisu-l-ulemi za pomoč pri gradnji džamije. Posebno zahvalo je izrazil državi Katar, saj bi bilo težko realizirati projekt ljubljanske džamije brez njihove pomoči.

Prisotne je nagovoril tudi reisu-l-ulema mag. Husein Kavazović in povedal, da je projekt gradnje džamije v Ljubljani zelo pomemben za celotno Islamsko skupnost v Republiki Sloveniji. Vidno zadovoljen z doseženimi rezultati je s svojimi besedami želel opogumiti vodstvo Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, imame, donatorje in aktiviste, da nadaljujejo po isti poti do začrtanih ciljev in tako čimprej realizirajo ta epohalni projekt. Obljubil je, da bo Islamska skupnost v BiH, kot je bilo tudi do zdaj, vedno podpirala projekt gradnje najzahodnejše džamije, ki jo gradi organizirana Skupnost.

V soboto, 10. decembra je delegacija Rijaseta Islamske skupnosti v BiH na čelu z reisom mag. Kavazovićem v spremstvu gostitelja muftija prof. dr. Nedžada Grabusa in generalnega sekretarja Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nevzeta Porića obiskala gradbišče Islamskega kulturnega centra, po tem pa se je srečala še z ljubljanskim nadškofom gospodom Stanislavom Zoretom. Ob tej priložnosti se je reisu-l-ulema Kavazović nadškofu zahvalil za korektno sodelovanje z Islamsko skupnostjo v Sloveniji ter za pomoč in podporo, ki jo Katoliška cerkev nudi pri delu in delovanju Islamske skupnosti v Sloveniji. Nadškof Zore je izrazil svoje zadovoljstvo zaradi korektnega in kakovostnega sodelovanja z Islamsko skupnostjo.

Vsi prisotni so se strinjali, da je potrebno delati na izboljšanju skupnih vrednot, kot so družina, razumevanje različnosti in sobivanje, s ciljem okrepiti družbo v celoti. Mufti Grabus je reisu-l-ulemo seznanil s podatkom, da Islamska skupnost v Sloveniji na lokalni ravni že več kot trideset let sodeluje s Katoliško cerkvijo, saj se verouk v Portorožu izvaja v prostorih Katoliške cerkve, do nedavnega se je izvajal tudi v Izoli itd. Povedal je, da je zelo zadovoljen z ravnijo sodelovanja s Katoliško cerkvijo in da se v Islamski skupnosti zavedamo zgodovinske vloge Katoliške cerkve v Sloveniji. Posebej je poudaril dejstvo, da Islamska skupnost v Republiki Sloveniji ni misijonarska skupnost, temveč skrbi za ljudi, ki so rojeni v muslimanskih družinah in jim pomaga ohraniti versko in kulturno identiteto.

Delegacijo Islamske skupnosti je sprejel tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Po izrečeni dobrodošlici ljubljanskega župana se je reisu-l-ulema gospodu Jankoviću zahvalil za pomoč in podporo, ki jo je izkazal muftiju Grabusu in Islamski skupnosti v procesu pridobivanja gradbenega dovoljenja za gradnjo džamije v Ljubljani.

Mufti Grabus je ob tej priložnosti povedal, da je gospod Janković odigral ključno vlogo v procesu gradnje džamije in se spomnil določenih trenutkov, ki so bili odločilni v procesu gradnje džamije. Povedal je, da je gospod Janković vedno reagiral na pravilen način, ki je opogumljal nas v Islamski skupnosti in ljudi iz njegove administracije, ki so na trenutke dvomili v sam proces reševanja vprašanja gradnje IKC.

Nevzet Porić