Mufti prof. dr. Nedžad Grabus na obisku v Italiji

Mufti prof. dr. Nedžad Grabus se je v spremstvu generalnega sekretarja Nevzeta Porića odzval vabilu tržaškega nadškofa in obiskal Trst ter se srečal s tamkajšnjimi uradniki. Skupaj z nadškofom sta sodelovala tudi na večerni tribuni.

Najprej je mufti Grabus obiskal župana Trsta Roberta Dipiazza, s katerim je govoril o morebitnem sodelovanju na kulturnem in izobraževalnem področju. Ob srečanju je izkazana pripravljenost z obeh strani, da se čimprej začne s projekti, ki bodo še bolj okrepili sodelovanje, saj župan Dipiazza v Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji in muftiju Grabusu vidi odličnega in odgovornega partnerja. Grabus je ob tej priložnosti poudaril, da muslimani iz Slovenije oziroma Bošnjaki, ki živijo v Trstu, za svoje delovanje potrebujejo infrastrukturo.

Na sestanku pri županu je bil tudi dr. Šemso Osmanović, Bošnjak, ki živi v Trstu in si prizadeva organizirati Bošnjake v Trstu in širše. Dr. Osmanović je bil organizator celotnega obiska muftija Grabusa in njegovih sodelavcev.

Po srečanju z županom se je mufti Grabus sestal s častnim konzulom Republike Turčije v Trstu Enricom Samerjem, s katerim je govoril o možnosti prevoda knjige ”Tracce Islamiche Nella Trieste Dell (Sledi islama v Trstu iz 19. stoletja) avtorice Cristine Rovere. Knjiga govori o materialnih ostankih iz 19. stoletja, ki so povezani predvsem z Bošnjaki, ki so takrat živeli v Trstu.

Nato je delegacija Islamske skupnosti v spremstvu gostiteljev obiskala center ”Abdus Salam”, mednarodni center za fiziko, ki ga je ustanovil prejemnik Nobelove nagrade za fiziko Abus Selam (1926–1996).

Z deželnim odbornikom za kulturo Giannijem Torrentijem je mufti Grabus govoril o grobovih muslimanov Bošnjakov iz prve svetovne vojne, ki so pokopani na vojaških pokopališčih na obmejnem področju Italije. Govoril je o možnosti sodelovanja in razvoju projektov, ki bodo okrepili znanje ljudi o tem obdobju naše skupne zgodovine. Delegacija Islamske skupnosti Republike Slovenije se je sestala tudi s predsednikom Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudijem Pavšičem in pokrajinskim tajnikom Marionom Maršičem, s katerimi je govorila o morebitnem sodelovanju. Mufti Grabus je ob vsakem srečanju poudarjal, da je delovanje Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji usmerjeno samo na muslimane iz Slovenije in Bošnjake, ki jim želijo pomagati pri realizaciji verskih, kulturnih in izobraževalnih programov.

Zvečer je bila organizirana tribuna z naslovom ”Trst v dialogu z islamom”, na kateri sta govorila nadškof Trsta Giampaolo Crepaldi in mufti prof. dr. Nedžad Grabus. Predstavila sta svoja razmišljanja o islamu, dialogu, medsebojnem razumevanju in sobivanju ljudi, ki pripadajo različnim verskim prepričanjem.

To je bil prvi nastop v zgodovini, v katerem sta pred polno dvorano nastopila visoka dostojanstvenika in skupaj govorila o skupnih temah ter poslala sporočilo miru, sobivanja in medsebojnega razumevanja.

Na tribuni je bilo poudarjeno, da dialog zahteva postavljanje težkih vprašanj in iskanje odgovorov na njih, s pomočjo teh vprašanj pa se bodo krepile moči, ki spoštujejo kulturno-civilizacijske vrednote sodobne Evrope.

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je znana kot skupnost dialoga, spoštovanja religijskih, pravnih, kulturnih in civilizacijskih vrednot in afirmiranja skupne odgovornosti v pluralni evropski družbi.

Cilj Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji je poskušati organizirati svoje delovanje v Trstu in zainteresiranim otrokom omogočiti obiskovanje mektebskega pouka, kjer bi se učili o svoji veri, kulturi in identiteti.