Mevludska svečanost v Ljubljani

V mesecu rebiu-l-evvelu, mesecu, v katerem je rojen poslanec Muhammed, a.s., je džemat Ljubljana v nedeljo, 18. decembra 2016, organiziral mevludsko svečanost.

Mevlud so izvajali hafiz Špendi Fidani in imami Munzir Čelenka, Adnan Merdanović, Emir Omanović ter dekleta iz ljubljanskega zbora Alhambra. Z mandolino in najem jih je spremljal Dino Murtezanija.

Izbira skrbno izbranih delov mevludskih verzov in ilahij je prispevala k posebnemu programu, dogodek pa je še polepšala polna dvorana vernikov, ki so s svojim prihodom izkazali spoštovanje in ljubezen do poslanca Muhammeda, a.s.

Zbranim vernikom je nekaj besed namenil generalni sekretar Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nevzet Porić. Povedal je, da je govoriti o Poslancu, a.s., velika odgovornost in zbrane spomnil na nekatere dogodke iz njegovega življenja, ki kažejo na njegovo veličino in vrednost. Poudaril je, da nam Poslanec mora biti vzor, zgledovati se moramo po njegovih delih in značajskih lastnostih ter se tako truditi biti osebe, za katere se bo ob Sodnem dnevu zavzel. Zbrane vernike je opomnil, da skoraj izginja običaj, ki je obstajal v naših domovinah, in to je organiziranje mevludov v svojih domovih. V imenu muftija prof. dr. Nedžada Grabusa je prisotne seznanil s stanjem projekta gradnje džamije in zaprosil dragega Boga, dž.š., da čimprej dočakamo organizacijo mevluda v ljubljanski džamiji.

V imenu gostitelja se je hafiz Špendi Fidani zahvalil vsem donatorjem, ki so prepoznali vrednost organizirane mevludske svečanosti in podprli samo organizacijo. Na koncu je ljubljanski imam Senad Karišik izrekel priprošnjo, s čimer je končan mevludski program.