Mufti Grabus na simpoziju v Sarajevu

Danes, 17. novembra 2016, se je v Sarajevu začel simpozij o izobraževanju kadrov Islamske skupnosti v BiH, na katerem so predavatelji govorili o različnih izzivih in perspektivah na tem področju. Organizatorja simpozija sta Rijaset Islamske skupnosti v BiH in Urad svetovalca za verska vprašanja veleposlaništva Republike Turčije.

Na simpoziju je kot predavatelj sodeloval tudi mufti prof. dr. Nedžad Grabus, ki je povedal, da študij ne sme postati ideološki kraj, kjer bodo ljudje izobraženi ali infiltrirani z nekakšnimi specifičnimi ideologijami, ki bodo destruktivno delovale na bošnjaško muslimansko identiteto ali jo celo fragmentirale.

Mufti Grabus je na simpoziju govoril o izzivih v izobraževanju kadrov v visokošolskih ustanovah Islamske skupnosti v BiH. Poudaril je, da je nujno govoriti o izobraževanju ljudi v organizaciji, ki ima avtonomen status in tradicionalno vlogo v družbi Bosne in Hercegovine, glede na to, da je islamska identiteta znotraj bosanske oziroma bošnjaške identitete zelo pomembna. Povedal je tudi, da je ena od težav ta, kako koncipirati študij v 21. stoletju, s kom mora potekati komunikacija med delom.

”Ni težav v organizacijah znanstvenega študija, bolj se težave pojavljajo v nekaterih strokovnih in praktičnih veščinah, ki jih ne uspemo obvladati med izobraževanjem. Prav tako se s težavami soočamo pri tem, kako lahko te velike islamske ideje prenesemo ne samo ljudem, ki verjamejo v islamske vrednote, ampak tudi ljudem, ki pogosto ne zaupajo islamu oziroma temu, o čemer mi danes govorimo in poučujemo”, je povedal Grabus.