Mektebski otroci v Lutkovnem gledališču Ljubljana

V soboto, 19. novembra 2016, je skupina najmlajših otrok, ki obiskujejo mekteb Ljubljana, obiskala Lutkovno gledališče Ljubljana in si ogledala lutkovno predstavo ”Bi se gnetli na tej metli?”.

”Bi se gnetli na tej metli?” je še ena v dolgi vrsti uspešnic uigranega in izredno uspešnega tandema – škotske pisateljice Julie Donaldson, že skorajda stare (ali pač lepše – dobre –) znanke odra Lutkovnega gledališča Ljubljana, in njenega zvestega sodelavca, nemškega ilustratorja Axla Schefflerja, avtorjev znamenitega Zverjasca in Zverjaščka. Tudi v tokratni pustolovščini gre za srečanje s svetom živali, le s to razliko, da mesto skorajda groznega Zverjasca zasedata prav nič zlobna Čarovnica, zato pa toliko bolj nevaren in zlakotnjen Zmaj. Čarovnica s sršečimi lasmi in njena Mačka skupaj potujeta na metli. Zaradi velike hitrosti (mogoče pa zaradi Mačkine nagajivosti?) Čarovnica izgubi svoje pokrivalo, zato se spusti na tla in ga išče vsepovsod. Z vsakim izgubljenim predmetom se znajde pred vrsto preizkušenj, pri katerih ji pomagajo vedno novi prijatelji, ki predmete bolj kot ne po naključju najdejo, za nagrado pa dobijo metlo »za en krog« – leteti je pač nekaj, česar ne zna, kaj šele zmore, vsak, in zato tudi nekaj, kar si vsak še kako želi … razen Mačke seveda. Da pa ni vse tako preprosto, se od nikoder in prav nič po naključju pojavita še strašni Zmaj, in ko se ta hoče lotiti dobre Čarovnice, še kosmati, lepljivi stvor.

”Bi se gnetli na tej metli?” je zgodba o (votlih) strahovih ter kljub začetnim pomislekom – velikem prijateljstvu in nujno potrebnem sodelovanju. Razgibano je pospremljena z duhovitimi rimami, glasbo, songi in humornimi preobrati. Pravi lutkovni spektakel v barviti likovni podobi torej, ki nas, povejmo še enkrat in povsem naravnost, izredno iskrivo nagovarja in tudi prepriča, da je edina pot v prihodnost tista, po kateri gremo skupaj. (prevzeto s spletne strani www.lgl.si)

Po končani predstavi so se otroci udeležili Lutkovnega kluba, na katerem so se pogovorili o predstavi ter izdelali lik oziroma lutko, ki se jim je med predstavo najbolj vtisnila v spomin.

Tovrstno druženje je oblika neformalnega druženja, ki je med prijatelji iz mekteba zelo dobrodošla, saj tako utrjujejo svoja prijateljstva in vezi tudi izven mektebskih klopi.