Predstavitev združenja Europa Donna in predavanje o raku dojke

Žensko združenje Zemzem je v soboto, 19. novembra 2016, v sodelovanju s slovenskim združenjem Europa Donna organiziralo predavanje in pogovor o najpogostejši obliki raka pri ženskah, raku dojke.

Veseli nas, da se je predavanja udeležilo lepo število mladih in starejših poslušalk. Sprva je predsednica združenja Europa Donna prim. Mojca Senčar predstavila združenje ter projekte in cilje delovanja. V drugem delu je tekla beseda o konkretnejših informacijah, kot so, kaj je rak, kako nastane, preventivni ukrepi, predstavljeni so bili tudi določeni statistični podatki in pomembnost samopregledovanja dojk.

V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk (kar pomeni tri ženske dnevno) in približno deset moških. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

Predstavljeni so vsi trije programi: Dora (presejalna mamografija za zgodnje odkrivanje raka in predrakavih sprememb dojk), Zora (preventivni program za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu) in Svit (program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki). Poudarjen je tudi pomen njihovega izvajanja in udeležbe, ki je ob pozivu skoraj obvezna za vse tiste, ki želijo preventivno delovati na svoje zdravje.

Vse prisotne poslušalke so ob koncu predavanja imele možnost zastaviti vprašanja, nekatere od prisotnih so tudi pogumno predstavile svojo osebno izkušnjo s to boleznijo ter se strinjale z vsemi navedenimi nasveti in dejstvi, ki so predstavljeni med predavanjem.

Vse, ki se predavanja niste udeležile, vas vabimo, da si pogledate spletno stran združenja Europa Donna, kjer lahko najdete veliko uporabnih informacij, ženskam, ki so stare petdeset let in več, svetujemo, da se obvezno odzovejo povabilu na pregled v sklopu navedenih programov.

besedilo