Džemat Velenje praznoval 25. obletnico dela in delovanja

Džemat Velenje je kot sestavni del Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji v soboto, 5. novembra 2016, svečano obeležil 25. obletnico dela in delovanja.

Svečanosti so se udeležili mufti prof. dr. Nedžad Grabus, župan Velenja gospod Bojan Kontič, celjski nadškof dr. Stanislav Lipovšek, glavni imam Medžlisa Islamske skupnosti Zagreb hafiz Aziz Alili, predsednik Zbora Islamske skupnosti v Sloveniji gospod Eldin Velagić, člani Mešihata in Zbora, imami, predsedniki izvršnih odborov in veliko število članov in članic džemata iz Velenja.

Prisotnim je kot gostitelj nekaj besed namenil predsednik izvršnega odbora džemata Velenje gospod Mersad Dervišević, ki je poudaril pomembnost jubileja, ki ga praznujemo letos. Muftiju Grabusu se je zahvalil za zaupanje pri vodenju džemata Velenje, županu Kontiču in Občini Velenje pa za korektno sodelovanje v preteklosti.

Župan Bojan Kontič je govoril o Velenju, njegovi multikulturnosti in odprtosti za vse ljudi, ki živijo v Velenju in okolici. Predstavnikom Islamske skupnosti se je zahvalil za korektno sodelovanje in vsem zaželel, da z učinkovitim sodelovanjem nadaljujemo tudi v naslednjih 25 letih.

Mufti prof. dr. Nedžad Grabus je v svojem govoru poudaril pomembnost integracije in njeno razumevanje. Povedal je, da je pomembno razumeti okolico, v kateri delujemo, in kulturo oziroma navade večine ljudi. Povedal je, da je za imame, ki delajo v džematih, pomembno to, da poznajo ljudsko, kulturno in religijsko zgodovino okolice, v kateri živijo. Celoten govor muftija prof. dr. Nedžada Grabusa si lahko preberete na tej povezavi.

Na svečanosti so zahvale za aktivno sodelovanje pri nastajanju in razvoju džemata Velenje prejeli Bureković Daut, Mujkanović Abdulah, Suljkanović Ćamil, Korajac Nedim, Kurtić Ajka, Čaušević Kasim, Bašanović Hajrudin, Ameti Abdurahim, Muharemi Meto, Sadiković Zahid, Halilović Samir, Ibrakić Ibrahim.

Prav tako so zahvale prejeli donatorji, ki so v preteklih letih podpirali džemat:  Bečić Mehmed, Hodžić Admir, Xhoxhaj Ardijan, Mušić Senad, Kulanić Izudin, Hasić Jasmin, Hankić Ibrahim, Zuberi Safet, Hankić Nermin, Hadžiabdić Izudin, Kavazović Muhamed, Mešić  Saud, Imširović Ajša, Ljevaković Suad, Saramati Elmaz.

Odbor Islamske skupnosti Velenje je nagradil aktivne in najboljše učence verouka: Jusić Aido, Avdićević Adelo, Huselja Albino, Merzlak Merimo, Imamović Šejlo in Hadžić Davuda.

Zahvalo muftija prof. dr. Nedžada Grabusa za prispevek pri razvoju in delovanju Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji so prejeli Biser Škiljo, Nermin Muharemović, Ekrem Babić in imam Sead Karišik.

Za kulturni del programa so poskrbeli hafiz Aziz Alili, ki je recitiral ilahije in Kur’an, ter Zilhad Džananović, ki je na harmoniko zaigral sklop ilahij in sevdalink. Prav tako sta svoj talent igranja na kitaro pokazala mlada Din Čejvanović in Doris Ćosić.

Iskrene čestitke džematu Velenje za 25 let dela in delovanja.